Hoe kan ik het energielabel van mijn huis verbeteren?
Het energielabel toont aan hoe energiezuinig je woning is. Het energielabel bestaat al een lange tijd, maar de laatste jaren zijn we steeds meer waarde gaan hechten aan dit label. Vanaf 2022 ben je zelfs verplicht om de nieuwe eigenaar een geldig energielabel te overhandigen wanneer je jouw woning verkoopt. Maar wat is nou eigenlijk de echte waarde van een energielabel en wat kan je zelf doen om het label van jouw woning te verbeteren?
Waarom is een energielabel belangrijk?
Los van de verplichtingen die er zijn bij het verkopen en verhuren (daarover later meer) zijn er meerdere redenen om waarde aan het energielabel van je woning te hechten. Dit label zegt namelijk iets over hoe energiezuinig jouw woning is en over het algemeen geldt: hoe energiezuiniger, hoe lager de vaste lasten. In een goed geïsoleerd huis hoef je veel minder of soms zelf helemaal niet te stoken, terwijl een vergelijkbaar huis met mindere isolatie flink moet stoken om dezelfde temperaturen te behouden. Ook zonnepanelen en een efficiënte warmtepomp zijn grote pluspunten op het gebied van energiezuinig wonen en dragen dus ook direct bij aan lagere maandlasten.
Verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering
Heeft jouw woning geen (actueel) energielabel? Dan is er niets aan de hand, tenzij je jouw woning of appartement gaat verkopen of voor meer dan vier maanden gaat verhuren. In deze gevallen ben je namelijk verplicht om bij de overdracht een geldig energielabel te overhandigen. Bij het opleveren van een nieuwbouwwoning is dit ook verplicht. Laat je dit na, dan krijg je een boete van €170 als particulier of €340 als organisatie.
Verbeteren van je energielabel
Voor het verbeteren van je energielabel zijn er drie maatregelen zeer interessant: zonnepanelen, isolatie en warmtepomp. De keuze voor zonnepanelen en isolatie is eigenlijk altijd goed en draagt direct bij aan een beter energielabel. Een warmtepomp is vooral pas interessant als je de isolatie van je woning op orde hebt.
Zonnepanelen
De Nederlandse daken worden in rap tempo gevuld met zonnepanelen en dan is niet zonder reden. Je investering betaalt zich in 5 tot 7 jaar terug én ze zorgen ook nog eens voor een beter energielabel. Wil je jouw energielabel verbeteren maar beschik je niet over de financiële middelen om een compleet zonnestroomsysteem te kopen? Bij aanbieders als Solease is het ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Je begint dan direct met besparen en pakt jaarlijks een mooi bedrag terug op je energierekening.
Isolatie
Hoe minder warmte uit je woning ontsnapt, hoe minder energie je nodig hebt om het binnen lekker warm te houden. Er zijn verschillende vormen van isolatie mogelijk, welke het meeste rendement opleveren is dan ook afhankelijk van de kenmerken van jouw woning. Met een combinatie van maatregelen bereik je het meeste resultaat.
Warmtepomp
Een warmtepomp is een zeer energiezuinige warmtebron. Bij een volledig elektrische warmtepomp ligt de COP tussen de 4 en 6. Dat betekent dat iedere 1 kWh die de warmtepomp verbruikt, 4 tot 6 kWH aan warmte oplevert. Vergelijk dit met een gemiddelde cv-ketel met een COP van minder dan 1 en dan wordt heel snel duidelijk waarom een warmtepomp bijdraagt aan een beter energielabel.
Inspectie van je woning
Voorheen was het zo dat je een energielabel online aan kon vragen. Op basis van enkele algemene kenmerken werd dan het energielabel bepaald. Tegenwoordig komt er een inspecteur bij je langs om het energielabel te bepalen. Houd rekening met eventuele wachttijden en zorg ervoor dat je de inspectie op tijd aanvraagt als je jouw woning gaat verkopen.