TuinVloeren

Welke vlonderplank kies ik?

Bij het aanleggen van een nieuw terras, steiger of vlonder is er ruime keuze uit verschillende materiaalsoorten. Hierbij komen er verschillende dingen kijken, zoals uitstraling, onderhoud, duurzaamheid en vochtbestendigheid. Hieronder worden een aantal soorten vlonderplanken toegelicht.

Hardhouten planken

Voor een duurzame stevige optie zijn hardhouten vlonderplanken een goede keuze. De naam zegt het eigenlijk al, dit is een harde houtsoort. Hierdoor gaan de planken lang mee, gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar. Daarnaast is het materiaal goed bestand tegen vocht en is het daarom geschikt als steiger aan het water, of op plekken waar de grond wat natter is. Hardhout heeft in het begin een warme uitstraling en vergrijst na verloop van tijd door weersinvloeden naar een luxe kleur. Liever de originele kleur behouden? Dan kan je de planken behandelen met bankirai olie, wat bij leveranciers zoals Van den Top Tuinhout makkelijk mee te bestellen is met de vlonderplanken.

Wanneer je voor hardhouten vlonderplanken kiest, kan je ook gaan voor padoekhout. Padouk gaat nog langer mee en heeft daarnaast een erg luxe grijze uitstraling. Dit is echter niet meteen zo! Padoukhout heeft namelijk eerst een felrode kleur die door weersinvloeden na een halfjaar tot een jaar prachtig vergrijst.

Bamboevlonder

Wanneer je nog langer plezier wil hebben van het terras is bamboe een goede keuze. Zeker naast een zwembad is een bamboe vlonder erg aan te raden, aangezien het chloorbestendig is. Planken van bamboe gaan zo’n 25 tot 30 jaar mee en zijn daarnaast ecologisch verantwoord, aangezien de bamboeplant snel groeit en daardoor nooit bedreigd wordt. Het nadeel aan bamboe vergeleken met houtsoorten is dat het veel onderhoud nodig heeft. Dit doe je door de planken minstens één keer per jaar in de onderhoudsolie te zetten.

Een vlonder van composiet

Liever weinig onderhoud? Dan is een terras van composiet een mooie optie. Dit materiaal is gemaakt van een combinatie van kunststof- en houtvezels, waardoor het de materiaaleigenschappen van kunststof heeft en tegelijkertijd natuurlijker uitziet dan een volledig kunststoffen plank. Dit betekent dat de planken water- en vochtbestendig zijn, niet glad worden en maar heel licht verkleuren. Daarnaast is er geen onderhoud nodig en gaat de vlonder lang mee! Ook is composiet in veel verschillende kleuren beschikbaar, zo is er voor elke tuin wel een bijpassende look.

Al met al komt er veel kijken bij de materiaalkeuze voor een terras, steiger of vlonder. Zo is het van belang waar de planken komen te liggen, hoe deze eruit zien, hoeveel onderhoud ze nodig hebben en hoe lang ze meegaan. Voor meer informatie of mogelijkheden kan je nog verder online kijken bij tuinhout leveranciers. Zo kan je goed zien welke planken bij jouw tuin passen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button