Interieur

Het juiste deurbeslag vinden voor jouw woning

Ben je bezig met klussen en het inrichten van je huis? Mensen vergeten hierbij vaak te zoeken naar het beste deurbeslag, terwijl dit erg belangrijk is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je deurbeslag aanschaft dat niet op jouw deur past of dat niet van de beste kwaliteit is. Wil je graag het juiste deurbeslag kiezen voor jouw nieuwe deuren? In dit artikel geven we je een aantal tips!

Wat is deurbeslag?

Wat valt er nu eigenlijk onder deurbeslag? Dat is wel zo handig om te weten voordat je verder leest. We bedoelen hiermee alle onderdelen die aan een deur hangen. Deurbeslag is dus een verzamelnaam voor onderdelen zoals deurknoppen, sloten, deurklinken, deurschilden, scharnieren en een tochtstrip voor je deur. We maken nog onderscheid tussen de categorieën scharnieren, sloten, grendels, deurkrukken en klinken. 

Het kiezen van het juiste deurbeslag

Je kunt deurbeslag in verschillende materialen, ontwerpen en kleuren vinden. Wat mensen vaak vooral lastig vinden, is het opmeten van de ruimte voor het deurbeslag. De juiste afmetingen hangen namelijk af van een aantal factoren. Let bij een deurkruk vooral op of je een deurkruk met schild of een deurkruk met rozet kiest. Een rozet is een klein gedeelte waar de deurklink zelf aan vast zit. Dit is het gedeelte dat uiteindelijk aan de deur komt te zitten. Het voordeel van een deurkruk met een rozet is dat je geen rekening hoeft te houden met de afmetingen van een insteekslot. Een rozet is namelijk maar een klein vlak en heeft geen insteekslot. Een deurkruk met schild is hier makkelijk van te onderscheiden, want een rozet is veel kleiner dan een schild. Heb je een deurkruk met een schild, dan moet je wel rekening houden met de slotafstand. 

Andere dingen waar je op moet letten

De slotafstand van het deurbeslag is iets waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een deurkruk met schild. Deze afstand wordt vaak de PC maat genoemd, wat staat voor profielcilinder maat. Dit is de afstand tussen het midden van de deurklink en het midden van het slot. Daarnaast moet je ook goed kijken naar de afmetingen van de deur. De doorsnede van de deur bepaalt namelijk hoe hoog de slotstift moet zijn. De lengte hiervan kun je makkelijk bepalen door de doorsnede van de deur te nemen en hier 25 centimeter bij op te tellen. Het uiterlijk van het deurbeslag dat je kiest, is voor de functionaliteit niet echt belangrijk. Het is puur een kwestie van smaak. Kijk hiervoor dus vooral naar wat goed in de rest van jouw interieur past en wat je mooi vindt. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button