Onderhoud & schoonmaken

Gordijnen stomen

Story Highlights
  • Gordijnen reinigen: wasetiket is leidend
  • Stomen of toch zelf wassen?
  • Hang de gordijnen nat uit om te drogen

Ook gordijnen hebben van tijd tot tijd de nodige aandacht nodig. De vraag die veel mensen zich stellen is wat nou eigenlijk het meest verstandige is; is dat de gordijnen zelf wassen of is dat de gordijnen naar de stomerij brengen?

Het wasetiket is leidend als je gordijnen gaat wassen

Het is belangrijk de gestelde vraag serieus te nemen. Want het kan zomaar zijn dat als de verkeerde reinigingsmethode toegepast wordt, de garens van de gordijnen krimpen, de kleuren verbleken of er andere onherstelbare  schade aangericht wordt. Bij het reinigen van de gordijnen dient het wasetiket  altijd leidend te zijn. Volg je die voorschriften niet, dan neem je bovendien het risico dat de garantie die je van de leverancier hebt gekregen komt te vervallen. Die kans is zelfs levensgroot. Mochten jouw gordijnen nou niet over een wasetiket beschikken, vraag dan raad bij de specialisten van de stomerij, Die kennen het klappen van de zweep en kunnen je altijd verder helpen.

Zelf gordijnen stomen

Zelf gordijnen stomen? Dat laat je liever over aan de specialisten van de stomerij over uiteraard. Dan weet je dat je de gordijnen in perfecte staat terugkrijgt namelijk. Zelf wassen kan wel.  Zijn je gordijnen geschikt voor een handwas, verwijder dan eerst altijd de haken en de loodjes uit de gordijnen. Die kunnen altijd schade veroorzaken. Kun je ze niet verwijderen, maak dan gebruik van een washandje en maak het een en ander met een elastiekje vast.  Geef gordijnen wel even de tijd om in het sop te kunnen weken. Idealiter doe je dat in de badkuip of anders een grote teil.  Gebruik nooit teveel zeep en al helemaal geen chloor. Je wringt gordijnen nooit uit, boenen op een gordijn is eveneens verboden.  Hang de gordijnen altijd nat uit om te drogen.

Gebruik een kussensloop of een speciale waszak bij het wassen van gordijnen

Mogen je gordijnen in de wasmachine? Zorg dan dat de trommel niet te vol is, dit zou namelijk wel eens schuurplekken op kunne leveren Als vitrage in de wasmachine gewassen mag worden, stop ze dan wel altijd in een kussensloop of een speciale waszak. Centrifugeer niet en ook nu laat je de gordijnen nat drogen. Wil je het beste resultaat? Breng de gordijnen dan naar de stomerij. Daar weten ze er wel raad mee. Nadeel is wel dat je de gordijnen wel vaak een paar dagen  kwijt bent. Daar moet je dus even een oplossing voor zien te vinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button