Interieur

Extra veilig met gehard glas

Gebruik maken van gehard glas betekent dat je gaat voor een stukje veiligheid. Een glazen deur laten aanbrengen of ramen van glas gemaakt, zal zeker mooi ogen. Maar het is ook goed om te kijken naar het veiligheidsaspect. Om het even middels een voorbeeld te illustreren. Normaal glas breekt op een bepaalde manier waarbij de kans op een ongeluk aanzienlijk groter is dan bij gehard glas. Wanneer gehard glas breekt geschiedt dat door uiteen te vallen in kleine onscherpe scherfjes. Je veiligheid omhoog schroeven doe je dus met het kiezen voor gehard glas.

Voordelen van gehard glas

Gebruik maken van gehard glas brengt ook verschillende voordelen met zich mee ten opzichte van gebruik maken van normaal glas. Zo is gehard glas vervaardigd waarbij het voorzien is van een hoge thermoshockbestendigheid. Daarnaast is gehard glas bestand tegen extreem lage temperaturen. Schokken van stompe voorwerpen worden eveneens op een systematische manier gepareerd door gehard glas. Het belangrijkste welke zeker niet over het hoofd gezien moet worden, is dat gehard glas 5 maal steviger is dan normaal glas. Dit heeft allemaal te maken met het bijzonder proces welke ingezet wordt om gehard glas te maken. Het begint allemaal met het thermisch voorspannen van het glas. Vervolgens wordt het glas in een oven van maar liefst 700°C verwarmd en daarna abrupt afgekoeld. Dit proces geschiedt volgens stipte mechanismen en dit maakt dat er een spanningsveld ontstaat in de dwarsdoorsnede van het glas. Goed om te vermelden is dat de dikte van een glas niet veel uitmaakt om gehard glas te maken. Dus als je nu dunne of iet wat dikke gehard glas wil aanbrengen, het ligt helemaal aan jou.

Waarvoor gehard glas gebruiken?

Gehard glas kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Voor je ramen of voor je schuifdeur kun je gehard glas gebruiken. Vooral wanneer het gaat om het veiligheidsaspect kun je kiezen voor gehard glas. Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij personen heftige ongelukken gehad hebben omdat ze door een schuifdeur van glas heen zijn gegaan. Dat is omdat het in alle gevallen gaat om schuifdeuren die omgeven zijn door normaal glas. Indien het om gehard glas zou gaan dan zouden deze personen, op de eerste plaats, niet in staat zijn om erdoor te lopen. Maar indien dat op een of andere manier wel het geval zou zijn, dan zou het glas op een niet schadelijke manier breken. Wil je graag een schuifdeur aan je huis laten aanbrengen en heb je ook peuters of kleuters in huis? Dan kiest je het best voor gehard glas.

Gerelateerde artikelen

Back to top button