Interieur

Efficiënte opbergruimte in huis

Een kleine ruimte zonder veel plek om spullen op te bergen? Het hoeft niet te betekenen dat het huis vol staat met kasten, of dat het huis altijd een grote rotzooi is. Je kunt meer opbergruimte creëren dan je denkt, als je de ruimte efficiënt indeelt. Een bijkomend voordeel: je verzamelt weinig spullen die je niet nodig hebt. Een kleine leefruimte vraagt om bewust omgaan met de plek die er is.

Nuttige hoogte

Een hoog plafond is fijn voor een ruimtelijk gevoel, maar je kunt die hoogte natuurlijk ook benutten. Denk bijvoorbeeld eens aan een hoge, maar smallere kledingkast. De opbergruimte vind je in de hoogte, en in de breedte spaar je wat ruimte uit. Als de kledingkast schuifdeuren heeft in plaats van deuren die openklappen, heb je ook iets meer vrijheid in de plek waar je de kast neerzet. En een smalle kast staat ook nog eens sierlijk in de slaapkamer.

Dubbele laag

Niet alleen in de hoogte is er extra ruimte, ook onder meubels die je sowieso altijd in huis hebt, zoals onder de bank of het bed. Als je zorgt dat je hier wat lades onder kwijt kunt, heb je veel extra opbergruimte gecreëerd zonder dat je het ziet of er last van hebt. Vaak zijn de lades lekker ruim en kun je er veel spullen in kwijt waar anders een extra kledingkast kopen nodig zou zijn, en leefruimte voor had moeten inleveren.

Stapelbare ruimte

Spullen op een hoop in een hoek gooien doet niet zoveel voor het creëren van ruimte. Je hebt er wel iets aan als je die spullen (georganiseerd) in dozen stopt, die opstapelt en op een plek, of hoek in huis neerzet waar je er weinig last van hebt. Kleine spullen zorgen al snel voor een rommelig ogende ruimte, met de opbergdozen heb je dat probleem zo verholpen. Opbergdozen zijn er in allerlei soorten en maten, dus er zijn altijd dozen te vinden die goed passen in je interieur. 

Check: hoeveel ruimte heb je nodig?

Veel ruimte om spullen op te bergen is prettig; je hoeft niet te proppen en je kunt gemakkelijk vinden wat je zoekt. Toch is veel opbergruimte ook een valkuil, je gaat namelijk ongemerkt die ruimte opvullen. En hoe meer ruimte, hoe meer spullen je ook verzamelt. Bekijk daarom eens welke ruimte je echt nodig hebt. Waarschijnlijk kom je erachter dat dat heel wat minder is dan je dacht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button