AccessoiresWoontrends

Een waterontharder kopen: hier let je op

Heb je last van veel kalk in het water? In Nederland zijn veel gebieden waar het water hard is. De kalk gaat overal inzitten en kan het oppervlak in de badkamer en de binnenkant van de douchekop aantasten. Daarnaast geeft het problemen met jouw huid en wasgoed. Een waterontharder kopen biedt dan de oplossing. Deze waterontharder zorgt ervoor dat het water ontdaan is van kalk voordat het uit jouw kraan komt. De verschillen zijn direct merkbaar als je het apparaat hebt geplaatst, omdat ook de bestaande kalkaanslag wordt meegenomen. Maar waar moet je allemaal op letten als je een nieuwe waterontharder aan wilt schaffen? En welke extra benodigdheden komen hierbij kijken? Na het lezen van onderstaande informatie ben je overal van op de hoogte. 

Jouw gezinssituatie als uitgangspunt nemen

Een waterontharder kopen begint door jouw gezinssituatie onder de loep te nemen. Jouw gezin bestaat uit een aantal personen, die iedere dag gebruik maken van water. Het waterverbruik is daarom bij grotere gezinnen hoger dan bij kleinere gezinnen. Echter kan het per huishouden aanzienlijk verschillen. De een gaat immers bewuster om met water dan een ander. Zorg er dus voor dat je eerst jouw waterverbruik voor een tijdje in de gaten houdt of dat je even het jaarverbruik erbij zoekt. Ook is aan te raden om het aantal personen binnen het gezin in het achterhoofd te houden. Zo kan je gerichter kijken naar de modellen die hierop aansluiten.  

Afmetingen en beschikbare modellen bekijken

Bij een waterontharder kopen kijk je ook naar de ruimte die je beschikbaar hebt. Ieder apparaat heeft namelijk een andere afmeting, waar je dus wel voldoende ruimte beschikbaar voor moet hebben. Een goede meting is daarom een vereiste. Ook kan je aan de hand van de afmetingen zien welke varianten en modellen het beste bij je passen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je voor een ontharder in één geheel kijkt, maar ook voor een apparaat dat uit meerdere delen bestaat. Je past de waterontharder hiermee volledig aan jouw situatie aan en komt geen ruimte tekort bij de plaatsing ervan. Het kan ook voorkomen dat je niet de gewenste inhoud hebt en alsnog deels hard water hebt. 

Het onderhoud en het bijbehorende regeneratiezout

Na een waterontharder kopen is het ook van belang dat je een goed onderhoud uitvoert. Dit kan per merk en model verschillen. Het is daarom verstandig om hier ook meer over te weten te komen. Zo is onderhoud van belang, omdat er drinkwater wordt behandeld. Kijk daarom ook altijd naar de kans op bacteriegroei en eventuele oplossingen van de aanbieder. Daarnaast is het regeneratiezout nodig voor de schoonmaak. Regelmatig moet de waterontharder regenereren om de kalk af te voeren. Als dit niet gebeurt of er niet voldoende regeneratiezout in zit, zal de kalk weer terugkomen in de leidingen en merk je dit direct aan het water. Zorg er daarom voor dat je ook het zout mee aanschaft, zodat de ontharder zijn werk kan blijven doen en jij zacht water hebt in de woning. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button