Klussen

Een soepele verbouwing gewenst? Hier wat tips!

Veel mensen zien op tegen een verbouwing. Niet gek, want er komt nogal wat kijken bij zo’n klus. Daarom is jou er vast veel aan gelegen om een verbouwing soepel te laten verlopen. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen weten namelijk niet hoe zij dit voor elkaar krijgen. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. Hieronder zetten wij namelijk vijf tips voor een soepele verbouwing op een rijtje.

1) Bepaal wat er allemaal moet gebeuren

Deze eerste tip lijkt misschien een open deur, maar toch zijn er genoeg mensen die van tevoren niet bepalen wat er allemaal moet gebeuren. Begin je zonder idee aan de verbouwing? Dan is dat vragen om problemen. Zo kom je misschien dingen tegen waar je op voorhand geen rekening mee hebt gehouden. Als je vooraf in kaart brengt wat er allemaal moet gebeuren, voorkom je dit waarschijnlijk.

2) Bereken wat een verbouwing je gaat kosten

Er zit een verschil tussen willen en kunnen. Veel mensen willen tijdens een verbouwing zoveel mogelijk aanpassen, maar dit kan helaas niet altijd. Je moet immers wel over de financiële middelen beschikken om de verbouwing te kunnen betalen. Wanneer blijkt dat je te weinig geld hebt, kun je de verbouwing misschien niet eens afronden. Dit voorkom je door vooraf de kosten te berekenen. De prijs kan in dat geval alsnog hoger uitvallen, maar waarschijnlijk is het verschil te verwaarlozen.

3) Maak een planning

Een planning is onmisbaar als je een verbouwing soepel wilt laten verlopen. Hierdoor weet je immers precies wat er wanneer moet gebeuren. Wanneer jij je aan de planning houdt, is de kans groot dat de klus op of zelfs voor de gewenste datum is afgerond. Zonder planning is dit niet aannemelijk. Een verbouwing kan hierdoor veel langer duren dan je gehoopt had. Waak er overigens voor dat je niet te strak plant. Dit kan namelijk ook tot vertraging leiden.

4) Zoek uit of je vergunningen nodig hebt

Sommige mensen denken dat zij zonder problemen aanpassingen aan hun woning mogen doen als ze in een koophuis wonen. Als je jouw huis van binnen wilt verbouwen, heb je hier meestal geen toestemming voor nodig. Dit kan wel het geval zijn als je aanpassingen aan de buitenkant gaat doen. Je kunt namelijk een vergunning nodig hebben om de buitenkant van jouw woning te verbouwen. Is er een kraan nodig of wil je een afvalcontainer plaatsen? Dan heb hier bovendien ontheffing voor nodig. Dergelijke zaken regel je via de gemeente. Omdat het lang kan duren voordat je goedkeuring krijgt, is het verstandig om tijdig een aanvraag in te dienen.

5) Schakel hulp in

Als jouw verbouwplannen relatief klein zijn, kun je familie, vrienden en/of kennissen vragen om je een handje te helpen. Gaat het om een grote klus? Dan doe je er goed aan om de verbouwing uit te besteden aan een aannemersbedrijf. Een aannemer neemt jou namelijk vrijwel alle werk uit handen dat bij een verbouwing komt kijken. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van materialen en vraagt eventuele vergunningen aan. Als er een dakdekker, elektricien, loodgieter of andere vakman nodig is, zorgt een aannemer ervoor dat de vakmensen op juiste moment de werkzaamheden uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button