AccessoiresWoontrends

4 tips voor het kopen van vintage posters

Wil je graag je wand decoreren maar wil je geen grote schilderijen aan de muur hebben hangen? Koop dan posters! Dit is natuurlijk lichte decoratie en kan gemakkelijk geplaatst en verwijderd worden. Bovendien heb je bij het kopen van posters ontzettend veel opties, wat ervoor zorgt dat er hoe dan ook exemplaren verkrijgbaar zijn waar je verliefd op wordt. Gaat je voorkeur uit naar vintage posters? Gebruik deze tips!  

Maat

Je denkt waarschijnlijk dat er een standaardmaat is bij vintage posters. Dit is echter niet het geval, een standaard posterformaat bestaat namelijk helemaal niet. Alsnog zijn er wel gangbare afmetingen, denk hierbij van A3 tot A0. Postermakers van hoge kwaliteit zullen ook aangepaste formaten afdrukken. Wil je graag je poster inlijsten? Je kunt dan een rand van een centimeter aanvragen, zo wordt het design niet afgesneden. Als je canvas bestelt dat je over een houten frame wilt wikkelen, is een rand van twee centimeter rondom de print nodig. 

Kwaliteit

De beste kwaliteit chromolithografische afdrukken is fine art of giclée afdrukken. Het inkt wordt hierbij uit een spuitmond gespoten. Deze prints vereisen een resolutie van 300 dpi, terwijl ze bovendien vaak gemaakt worden met printers die meer dan 12 inktpatronen hebben. Zo heeft het apparaat een breed kleurengamma, wat de poster ten goede komt. Het afdruk zal hierdoor namelijk prachtige en goede kleuren hebben. Onthoud bij het kopen van posters dat goedkoop over het algemeen duurkoop is.

Ophangen

Bij het kopen van vintage posters kan het slim zijn om rekening te houden met het ophangen van de wandversieringen. Waarschijnlijk wil je namelijk niet je muur beschadigen, waardoor de opties voor het plaatsen van de posters direct verminderen. Gelukkig kun je in principe alle vintage posters ophangen met behulp van een magnetische posterhanger. Wil je toch liever de poster inlijsten? Zorg er dan voor dat de print past bij de lijst die je al hebt gekocht. 

Materiaal

Posters kunnen van twee materialen gemaakt worden: papier en canvas. Bij papieren exemplaren is het belangrijk dat het een minimum gram per vierkante meter van 90 heeft. Hoe hoger dit is, hoe luxer de print aanvoelt. Ook is het papier dan zwaarder, duurzamer en kreukvrij. Bovendien moet het zuurvrij zijn zodat de poster na verloop van tijd niet vergeelt. Canvas wordt over het algemeen gezien als luxer dan papier, terwijl het ook geschikter is voor grootformaat posters. Dit komt doordat het veel lichter is, wat wel zo handig is bij het ophangen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button