KlussenVloeren

Een PVC vloer leggen, dat doe je zo!

Veel mensen denken dat het nodig is om een expert in te huren voor het leggen van een PVC vloer. Dat kan natuurlijk, maar het is zeker niet noodzakelijk in de meeste gevallen. Net als een laminaat vloer, kun je een PVC vloer namelijk vrij gemakkelijk zelf plaatsen in je woning. Wel is het dan verstandig om de volgende tips te gebruiken!

Voorbereiding

Bij het leggen van een PVC vloer is het van belang dat je eerst genoeg planken koopt, hiervoor moet je opmeten hoeveel vierkante meter je nodig zult hebben. Ook raden we aan om een marge van 5 procent te hanteren zodat je altijd genoeg PVC planken hebt, waarschijnlijk zelfs iets te veel. Bovendien moet je het materiaal neerleggen in de ruimte waar het geplaatst zal worden zodat het 48 uur kan acclimatiseren. De ideale kamertemperatuur hiervoor is 19 graden Celsius.

Gereedschap

Voordat je begint met het leggen van de PVC vloer is het bijvoorbeeld al belangrijk om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Het zal alleen maar vertraging opleveren als je er tijdens de klus achter komt dat er toch nog iets ontbreekt. Zorg er daarom voor dat je de onderstaande benodigdheden klaarlegt voordat je start met het leggen van PVC:

  • Meetlint, duimstok en/of liniaal
  • Hamer
  • Stanleymes
  • Potlood
  • Aanslagblok
  • Afstandhouders
  • Winkelhaak
  • Waterpas

Ondervloer

Je kunt sommige soorten PVC vloer over je oude vloer heen leggen. PVC is daarom perfect als je je vloer wilt renoveren. Desondanks is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je oude vloer geschikt is als ondervloer. Het moet bijvoorbeeld volledig schoon en vlak zijn, terwijl het ook voldoende trek- en drukvast moet zijn. Als dit niet het geval is, kun je toch beter een andere ondervloer plaatsen die wel goed is. Kies dan voor een geluiddempende of isolerende vloer, al kun je ook nog gaan voor vloerverwarming. Voor welke optie je kiest, hangt maar net van je wensen af.

Leggen

Inmiddels heb je alle voorbereidingen getroffen en kun je starten met het leggen van de PVC vloer. Doe dit in een hoek en plaats vervolgens de planken baan voor baan. Het kan slim zijn om hierbij steeds een strook uit een andere verpakking te pakken zodat kleurverschillen amper opvallen, terwijl je op deze manier tevens een authentieke look creëert. Ben je aan het einde van een stuk? Gebruik dan het stanleymes om de toplaag in te snijden. Vervolgens breek je de plank door het te buigen. Sommige vloeren zijn te dik om met een stanleymes te kunnen snijden, gebruik dan een zaag.

Gerelateerde artikelen

Back to top button