PlantenWoontrends

Een gezonde bonsai in huis; dit heb je nodig

Bonsai bomen zijn populair en staan fantastisch in je woning. Ze stralen rust en ontspanning uit, mede vanwege hun Aziatische afkomst. Ze worden zodanig gekweekt dat ze eruitzien als een oude boom, terwijl het nog maar een jong en klein boompje is. Om een gezonde bonsai in huis te halen en te houden, heb je wel wat doorzettingsvermogen nodig. Dit boompje is namelijk niet een van de makkelijkste en raden we dus ook niet aan voor beginners. Om je alvast op weg te helpen, hebben we wat tips voor je klaargezet. Zo kun jij er alles aan doen om ‘project bonsai’ te laten slagen.

De verzorging van een bonsai

Een bonsai is geen gewone kamerplant. Je hebt ze namelijk in ontzettend veel varianten en je zal de verzorging hierop af moeten stemmen. Waar het vroeger in China gezien werd als een luxe geschenk, zo hoor je het nu ook te verzorgen. Probeer secuur om te gaan met alles wat je de plant geeft en geef vooral niet te veel van alles. Een bonsai boom kopen doe je omdat je uitkijkt naar de verzorging. Als je geen groene vingers hebt, kun je beter een andere variant kopen.

Water en licht

Als eerste, zoals dit voor elke plant geldt, is het belangrijk om voldoende water en licht te geven. In principe kun je deze boom beter iets verwaarlozen wat betreft water, maar uiteraard niet te veel. Geef deze eens in de week wat water en wacht totdat de aarde weer zo goed als droog is voordat je weer extra geeft. De meeste bonsais staan goed in het raamkozijn, waar ze voldoende licht kunnen absorberen. Check dit echter bij de variant die je aanschaft, want sommigen willen liever niet direct in de zon staan.

Koop een bonsai-schaar

Je zal de bonsai eens in de zoveel tijd moeten snoeien, net als een ‘echte’ boom die in je tuin staat. Je kunt hier een speciale bonsai-schaar voor aanschaffen, waarmee je de takjes kunt knippen. Hiermee zorg je ervoor dat de boom in de juiste vorm groeit. Als er twee takken dezelfde kant op groeien, kun je er eentje weghalen. Ook verticaal groeiende takken mag je wegsnoeien. 

De juiste voedingsstoffen

Na een tijdje raken de voedingsstoffen in de aarde van de bonsai op. Hij heeft dan nieuwe voedingsstoffen nodig om te blijven groeien. Je kunt speciale voeding halen bij het tuincentrum, wat je vervolgens door het water mengt. Hiermee houd je jouw bonsai in topconditie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button