Tuin

Douglashout: eigenschappen, toepassingen en meer

Douglashout groeit snel en het hout is erg veelzijdig. Meubels, parket, pergola’s, vlonders, schuttingen en zelfs zeilmasten en bruggen worden van dit materiaal gemaakt. De belangrijkste eigenschappen en toepassingen van douglashout hebben we voor jou in dit artikel samengevat. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

De belangrijkste punten in vogelvlucht

  • Meubels, schepen en terrassen worden onder andere gemaakt van douglashout.
  • Afhankelijk van de leeftijd, heeft het hout een gelige tot roodachtige kleur.
  • Douglashout is zeer weerbestendig.
  • Het is geschikt voor binnen- en buitengebruik, maar dient geïmpregneerd te worden voor buitengebruik.

Wat is douglashout?

De thuisbasis van douglasspar is Noord-Amerika. Daar groeit het aan de westkust van Canada via de VS naar Mexico. De groenblijvende boom behoort tot de dennenfamilie. Het bijzondere is de hoge groei en de diverse eigenschappen van het hout. De douglasspar bereikt een gemiddelde hoogte van 60 meter! Sommige oude bomen worden wel 120 meter hoog en kunnen wel 400 jaar oud worden. De conifeer kwam in 1827 naar Europa. De plant dankt zijn naam aan de Schotse plantenverzamelaar David Douglas. Het hout van de douglas is veelzijdig te gebruiken doordat het zeer weerbestendig is.

Ook al groeit de douglas snel, de teelt in Europa dekt de vraag van douglas echter niet. Daarom wordt het nog steeds als ruw hout geïmporteerd uit Canada en de VS. In het assortiment van Douglas-hout.nl vind je verschillende soorten los douglas hout, waaronder douglas Rhombus en douglas Zweeds Rabat zwart.

Eigenschappen van Douglas vurenhout

Douglashout is een zachte houtsoort en moet vanwege de grote vraag worden geïmporteerd. Daarom is het iets duurder dan inheems hout. Langzaam groeiende bomen hebben een andere nerf en structuur dan snelgroeiende exemplaren. Dit heeft ook invloed op de kleur van het douglashout. Snelgroeiend douglashout is roodachtig met een uitgesproken nerf. Als het onbehandelde hout wordt blootgesteld aan weersinvloeden, zal het na verloop van tijd grijs worden. Het hout is gemakkelijk te glazuren, vernissen en oliën.

Gerelateerde artikelen

Back to top button