InterieurOnderhoud & schoonmaken

De trends in stucwerk

Story Highlights
  • Ook stucwerk is trendgevoelig
  • Meer kleurgebruik bij stucwerk
  • Bijzonder is zeker ook tadelakt

Trends in stucwerk? Ja, die zijn er zeker ook. Voor de goede orde, stucen is het aanbrengen van een laag pleister in de vorm van stuc, gips of een andere mortel op een plafond of een wand. Stucwerk kun je prima op verschillende ondergronden aanbrengen om de wanden en plafonds zo glad te maken of te egaliseren. Is er voor stucen nou echt een stukadoor nodig? Ja, want als je voor een perfect resultaat gaat, dan kies je altijd voor het vakwerk van de stukadoor en ga je dus niet zelf proberen het werk van deze specialist te evenaren. Want dat gaat je toch echt niet lukken.

Soorten stucwerk

Er zijn meerdere soorten stucwerk beschikbaar. Nog steeds echter kiezen verreweg de meeste mensen nog steeds voor egaal pleisterwerk. In dat geval wordt het met de hand op een bestaande ondergrond aangebracht. Mits sprake is van de juiste voorbehandeling is het zelfs mogelijk om stuc over tegelwerk  aan te brengen. Glad pleisterwerk  is onderhoudsvriendelijk. Door te stucen kan snel  iets gedaan worden aan beschadigingen en ook vlekken kunnen snel opnieuw worden gesausd. Een  dergelijke manier van stucen leent zich perfect voor behangklaar stucen net als het sausklaar maken van een oppervlak. Daardoor kan al heel snel verf of behang  op de wand worden aangebracht.

Kleur stucwerk

Ook stucwerk gaat met de tijd mee en is trendgevoelig. Als we kijken naar die trends dan vallen een aantal zaken op. Zo kun je simpelweg niet om de betonlook heen. Deze vorm heeft een vaste positie ingenomen ondertussen en is niet meer weg te denken. Verder wordt vaker gebruik gemaakt van kleur; het kleurgebruik neemt toe waarbij donkere kleuren er wel voor zorgen dat een ruimte als snel een stuk kleiner ogen.

Stucwerk plafond

Ook glad stucwerk is helemaal hip en zal dat ongetwijfeld ook blijven. Door toepassing van glad stucwerk lijken ruimtes juist groter. Deze vorm van stucwerk geldt als tijdloos ondertussen. Een andere trend op het gebied van stucwerk plafond is tadelakt. Dit zag je voorheen met name in badhuizen en stoombaden. Tegenwoordig zie je het echter ook meer en meer terug in de keukens en in woon- en badkamers. Tadelakt is gemaakt van kalksteen. Kenmerkend van tadelakt is dat het ademt en een zeer stootvast materiaal is. Tadelakt is stucwerk dat afkomstig is uit Marokko.  Het stoot water af, heeft bijzondere natuurlijke eigenschappen en is duurder afgezet tegen andere vormen van stucwerk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button