Accessoires

De leukste planten om op je balkon te laten groeien

Ben je op zoek naar een manier om je balkon op te leuken? Een makkelijke manier om je balkon wat groener te maken is door te kijken naar bepaalde gewassen. Zo kun je op www.zadenkopenonline.nl bijvoorbeeld kiezen voor prachtige bloemen, of wat dacht je van zaadjes om een mini-moestuin te beginnen? We gaan in dit artikel in op de leukste manieren om je balkon tot leven te brengen. Plant de zaadjes en wacht af hoe de planten tot leven komen!

Bloemen

Bloemen zijn altijd leuk om op je balkon te hebben, want ze maken het uitzicht een stuk vrolijker. Zet een bloempot neer op je balkon en geniet van alle kleuren die vanzelf verschijnen! Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor margrieten of begonia’s, maar ook lavendel en cactussen doet het altijd goed. Heb je niet veel zonlicht op je balkon? Dan kun je kiezen voor hortensia’s of camelia’s, deze planten groeien ook goed in de schaduw. Voor halfschaduw kun je denken aan begonia’s of viooltjes.

Gebruik de ruimte efficiënt

De meeste balkons zijn erg klein, dus het is des te belangrijker om de ruimte goed te benutten! Zeker wanneer je alle plantenbakken op de grond zet, blijft er al snel weinig ruimte over om te lopen. Je kunt daarom beter de hoogte in werken door te kiezen voor hangplanten of de plantenbakken tegen de muur te bevestigen. Als je eigen muur niet geschikt is, kun je kiezen voor een wand waaraan je de bakken kunt bevestigen. Op deze manier kun je veel verschillende planten op je balkon houden, zonder dat je veel ruimte opgeeft.

Planten

Uiteraard kun je met biologische zaden ook een klein moestuintje beginnen op je balkon! Hoewel de keuze beperkter is dan met een tuin, is het zeker mogelijk om je eigen gewassen te verbouwen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor bieslook of tuinkers als je nauwelijks zonlicht hebt. Heb je juist een balkon dat volop in de zon staat? Dan kun je aan de slag met mediterrane kruiden als oregano, rozemarijn, salie en tijm, maar ook verschillende fruitsoorten doen het erg goed. Zo kun je met een balkon op het zuiden bijvoorbeeld je eigen aardbeien telen.

De verzorging van balkonplanten

Als planten wilt houden op je balkon is het niet alleen handig om te kijken naar de soort, maar ook naar de verzorging, want die is vaak net iets anders dan bij een (moes)tuin. Zo kun je de meeste planten het beste in één keer veel water geven. Doe dit altijd bij de potgrond en niet op de bladeren. Houd ook rekening met het tijdstip waarop je je planten water geeft. Als je ervoor kiest om je planten tijdens een hete zomerdag water te geven verdampt het water niet alleen snel, maar bestaat ook nog eens de kans dat de bladeren verbranden. Daarentegen heb je ’s avonds weer meer kans dat het vocht juist niet op tijd verdampt en voor schimmel zorgt. Je kunt je planten dus het beste ’s ochtends water geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button