Tuin

4 tips voor gras zaaien

De tuin is een heerlijke plek om veel tijd in door te brengen. Je kunt in je tuin lekker tot rust komen, genieten van al het moois om je heen en je koppie even leeg maken. Dat laatste doe je door te relaxen, maar ook door lekker te tuinieren.

Tuinieren voelt voor veel mensen als de ideale hobby aan. Tijdens het tuinieren hoef je immers nergens aan te denken en werk je gericht toe naar een nóg mooiere tuin. Ben je op dit moment niet meer helemaal tevreden met je grasmat? Dan is het ook zaak om de handjes uit de mouwen te steken.

Als je een gazon in je tuin hebt, gaat dit met het nodige tuinonderhoud gepaard. Je moet veel taken verrichten en je moet met veel zaken rekening houden. Zo is het belangrijk om de grasmat regelmatig te maaien en te verticuteren. Maar, het is ook aan te raden om het gras regelmatig opnieuw in te zaaien.

Merk je op dat de grasmat in je tuin niet meer zo dichtbegroeid is? Of zie je dat er kale plekken in het gazon zijn ontstaan? Dit kan door de jaren heen ontstaan, maar kan ook komen doordat je het gazon hebt geverticuteerd. Het is in zo’n situatie in ieder geval aan te raden om het gras te zaaien. Dat doe je het beste door onderstaande 4 tips op te volgen.

Tip 1: gebruik alleen het beste graszaad

Graszaad is niet zomaar graszaad. Leg bijvoorbeeld het Ecostyle Graszaad Inzaai naast ander graszaad en je ziet duidelijke verschillen. Dit graszaad zorgt bijvoorbeeld voor een snelle ontkieming, voor een prima weerstand tegen droogte en voor een dichte grasmat. Dat laatste is één van de belangrijkste voordelen, aangezien dit de uitstraling absoluut ten goede komt. En het gras geeft hierdoor minder ruimte aan onkruid en mos om aan te groeien.

Moraal van het verhaal: investeer in het beste graszaad. Je geniet hiermee des te meer en eerder van je fraaie grasmat.

Tip 2: zaai het gras op het juiste moment in

Het advies is om goed de tijd van het jaar in de gaten te houden. In bijvoorbeeld de winter en zomer is het niet aan te raden om gras te zaaien. Nee, gras zaaien doe je het beste in het voorjaar en het najaar. In deze perioden is het weer ideaal voor het gras om snel aan te groeien.

Daarnaast is het aan te raden om de weersverwachtingen goed in de gaten te houden. Als je gras gaat zaaien, moet er bijvoorbeeld weinig wind staan. Ook is het wenselijk dat het na het zaaien snel gaat regenen. Het is daarom handig om Buienradar in de gaten te houden. Houd dit in ieder geval goed in de gaten, aangezien dit de groei van het gras alleen maar ten goede komt.

Staat er geen regenbui op de planning? Dan is het advies om het graszaad eerst te besproeien, waarna je het kunt strooien.

Tip 3: tref de juiste voorbereidingen

Heb je het juiste graszaad gekocht? En zijn de weersomstandigheden ideaal? Dan is het zaak om de juiste voorbereidingen te treffen:

  • Haal al het mos en onkruid uit het gras. Dit doe je door met een verticuteermachine of verticuteerhark over de grasmat heen te gaan.
  • Egaliseer de kale plekken in de grasmat vervolgens. Doe dit en druk de grond vervolgens goed aan. Dit kun je doen door op een kale plek te dansen of door gebruik van een kleine wals te maken.
  • Hark de toplaag vervolgens. Dit is wenselijk voor de graszaden, aangezien ze zich hierdoor makkelijker kunnen ontkiemen.

Tip 4: volg onderstaand stappenplan op

Heb je ook bovenstaande voorbereidingen getroffen? Dan kun je starten met het zaaien van een kale plek. Dit doe je door de hoeveelheid graszaad in twee gelijke delen te splitsen.

Het eerste gedeelte kun je in de lengte over de kale plek heen strooien. Het tweede gedeelte doe je vervolgens in de breedte. Let in beide gevallen erop dat je aan de zijkanten van de kale plek net iets meer graszaad achterlaat.

Vervolgens kun je de toplaag van de kale plek rustig harken. Doe dit niet te lang en ook niet al te diep. Indien de graszaden te diep in de grond komen, zijn ze niet in staat om te ontkiemen. Tot slot kan het geen kwaad om nog even een rondje over de kale plek te lopen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button