Interieur

De feestdagen: een periode vol tradities

Er is geen periode in het jaar die zo vol zit met tradities als de maand december. Juist in deze donkere periode vieren we veel feestdagen, en dat doen we allemaal ieder jaar weer op min of meer dezelfde manier. Heerlijk, want juist die tradities zorgen ervoor dat deze periode zo knus en sfeervol is.

Het aftellen kan beginnen

Al in november of zelfs oktober begint het bij de echte fans te kriebelen: de feestdagen komen er weer aan! Het is echter vooral als december echt voor de deur staat dat we er met zijn allen massaal induiken. De gezelligste tijd van het jaar is weer aangebroken!

Zodra de eerste kerstbomen in het straatbeeld verschijnen, en we her en der kleine lampjes op zien duiken, weten we dat kerst echt onderweg is. Toch duurt het in dat geval vaak nog wel een week of wat voor we echt met de hele familie aan het kerstdiner zitten. Om het aftellen een beetje makkelijker en vooral ook leuker te maken, zijn er adventskalenders. Traditioneel hangen deze samen met de adventstijd, iets dat we vooral uit de kerk kennen. Tegenwoordig fungeren ze echter meer als aftelkalender of zelfs een voorproefje voor de kerstdagen. De meest gewilde kalenders hebben namelijk achter ieder luikje een lekker chocolaatje of zelfs een klein cadeautje. De meest luxe exemplaren gaan zelfs nog verder dan dat, en bieden je de hele maand december iedere dag een fijn cadeau, van parfum tot bier, van wijn tot een sieraad om alvast in feeststemming te komen.

Samen de boom opzetten

Niet alleen het aftellen naar kerst is een traditie, ook ons huis in de juiste sferen brengen hoort helemaal bij deze tijd van het jaar. In veel families zijn er mooie tradities als het gaat om het optuigen van de kerstboom. Misschien weet je nog wel hoe je dit vroeger met je ouders stond te doen, en herhaalt de geschiedenis zich nu als je samen met je kinderen de boom versiert. De meeste mensen zetten kunstkerstbomen net wat eerder neer dan een echte boom, omdat je bij eerstgenoemde tenslotte niet bang hoeft te zijn dat deze rond kerst al zijn naalden kwijt is. Met de bomen die je tegenwoordig kunt kopen wordt dat risico echter ook steeds kleiner, dus niet zelden zien we eind november de eerste bomen al hun werk doen in de huiskamers. Nog veel meer tradities zie je natuurlijk als het echt kerstmis is, en we elkaar cadeautjes geven en samen aan tafel gaan. Een mooie afsluiting van een feestelijke periode, al kun je die natuurlijk altijd nog even voortzetten tot Oud en Nieuw.

Gerelateerde artikelen

Back to top button