Interieur

Alles wat je moet weten over het onderhoud van een sauna

Story Highlights
  • Onderhoud sauna is erg belangrijk
  • Speciale olie voor hout
  • Gebruik geen reinigingsmiddelen

Niet is zo fijn als de rust en ontspanning die je onder invloed van infraroodstraling kunt ervaring in een sauna. Om zo lang mogelijk van een sauna te kunnen genieten is goed onderhoud noodzakelijk. Gelukkig is het onderhouden van een infraroodcabine niet ingewikkeld. In de meeste gevallen zijn er geen specifieke schoonmaakmiddelen vereist. Met dit stappenplan zorg je dat de sauna tiptop in orde blijft.

1. Tijdens het gebruik van de sauna

Het begint eigenlijk al op het moment dat je de infrarood sauna gebruikt. Door de transpiratie die je tijdens een sessie verliest, kan de sauna vies worden. Het is daarom belangrijk om tijdens het gebruik op een handdoek te zitten. Op die manier wordt de transpiratie opgevangen en komt dit niet op het hout terecht. Ruim nadat je de sauna gebruikt hebt de natte handdoeken ook direct op. Dan voorkom je dat het muf gaat ruiken. Een groot pluspunt van de sauna is immers die heerlijke geur van het hout!

2. De sauna reinigen

Het hout dat gebruikt is om de sauna te vervaardigen is in principe antibacterieel en schimmel- en vochtwerend. Er is immers voor dit hout gekozen omdat het lang meegaat in een vochtige omgeving. Het is wel belangrijk om het hout na gebruik van de sauna te reinigen. Dit kan eenvoudig met een natte doek en een zacht reinigingsmiddel zoals groene zeep of afwasmiddel. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, want de chemische samenstelling kan het hout beschadigen. De buitenkant van de sauna is eenvoudig af te nemen met een vochtige doek. Ben je niet zeker van het schoonmaakmiddel? Koop dan een speciaal reinigingsproduct bij een saunaleverancier zoals de Saunakoning.

3. Sauna onderhouden

Het hout in de sauna beschikt van zichzelf al over de juiste eigenschappen om het vocht en de warmte in de sauna te tolereren. Je kunt het hout echter een handje helpen door dit te behandelen met speciale olie die geschikt is voor hoge temperaturen: paraffine olie. Op die manier bescherm je het hout extra tegen vlekken en krassen die in de loop der tijd kunnen ontstaan. Ontstaat er toch een beschadiging? Schuur dat gedeelte dan licht op met fijn schuurpapier om deze te verwijderen. Let erop dat je altijd met de nerf mee schuurt om oneffenheden te voorkomen. Behandel het hout daarna met paraffine olie om het beste uit het hout naar boven te halen. Zo blijft jouw sauna zo goed als nieuw!

Gerelateerde artikelen

Back to top button