Onderhoud & schoonmaken

5 tips tegen vocht in huis

Met deze 5 tips maak je jouw huis helemaal vochtvrij

Condens op je ramen of schimmel op je muur? Grote kans dat je last hebt van vochtproblemen in je huis. Vochtproblemen in huis zijn ontzettend slecht voor je huis en je gezondheid, daarom is het belangrijk om er zo snel mogelijk iets aan te doen. In deze korte blog help ik je met 5 makkelijke tips om van de vochtproblemen in huis af te komen.

Misschien doe je het zelf

Dat jouw huis zo vochtig is kan meerdere redenen hebben, één van die redenen ben jij zelf! Zonder dat je het door hebt maak jij namelijk zelf de lucht in je huis heel erg vochtig, helemaal als je er niet bij stilstaat. Denk bijvoorbeeld aan de rijst die je vanavond kookt, hierbij verdampt allemaal water wat zich omzet in vochtige lucht. Een makkelijke oplossing hiertegen is simpel: zet je afzuigkap aan! Een afzuigkap werkt niet alleen goed tegen sterke geuren uit de keuken, maar ook tegen vocht! Denk bij alles dat je in je huis doet of het de lucht vochtig maakt: na het douchen goed de badkamer luchten, je natte was niet binnen laten drogen, ga zo maar door!

5 tips tegen vocht in huis
Water bubbles and boils on a gas stove or range in a home kitchen. Blue flame and stainless steel pot.

Het zit onder je huis

Naast dat je zelf veel vocht in huis maakt, is er ook een grote kans dat het vocht omhoog trekt vanuit je kruipruimte. Dit komt vaak voor bij oudere huizen met een vochtige kruipruimte, gelukkig is dit probleem simpel op te lossen. Vul je kruipruimte met isolatiechips! Deze chips zorgen ervoor dat het vocht in je kruipruimte geen kans heeft om door de vloer naar boven te trekken en je huis nog vochtiger te maken.

5 tips tegen vocht in huis

Vochtwerende verf

Wanneer je geen vochtige kruipruimte hebt, graag je natte was binnen ophangt en je afzuigkap het niet doet, heb ik nog een optie voor je: speciale verf! Ik weet pas sinds de verbouwing van onze badkamer dat vochtwerende verf bestaat, maar wat een uitvinding! Door de speciale ingrediënten in deze verf breng je een extra beschermlaag aan op je muur of plafond. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het vocht geen kans meer maakt om in de muur te trekken!

5 tips tegen vocht in huis

Een beetje natuurlijke hulp

Je kan het vochtprobleem verhelpen, je huis er tegen beschermen, maar het is ook een goed idee om de lucht op natuurlijke wijze minder vochtig te maken. Hiervoor zijn meerdere opties, mijn favoriet is met planten! De leukste (naar mijn mening) en het beste plantje om de lucht in huis minder vochtig te maken is de Tillandsia. Dit grappige plantje neemt veel vocht uit de lucht op omdat het niet in de grond leeft. Dit plantje hecht zich in de natuur namelijk aan een rots of boomstam vast! Hang er één of meer in je kamer, en hij zal je huis opfleuren en minder vochtig maken!

5 tips tegen vocht in huis
Tillandsia ionantha, the sky plant, ball plant

Een beetje elektronische hulp

De Tillandsia hangt in je kamer, maar eigenlijk wil je nog wat extra doen om het minder vochtig te maken in je huis. Dan heb ik nog één hele goede optie voor je: de luchtontvochtiger! Een luchtontvochtiger werkt ongeveer zoals een stofzuiger, het zuigt lucht uit de kamer, filtert het water eruit en blaast de ‘droge’ lucht de kamer weer in. Het water dat hij filtert zie je terug in een opvangbakje in het apparaat!

5 tips tegen vocht in huis
Woman changing water container of dehumidifier at home. Dampness in apartment. Modern air dryer technology

Gerelateerde artikelen

Back to top button