Overig

3 tips om deze winter energie te besparen 

De winter staat weer voor de deur, dat is ook wel te voelen buiten. In veel huishoudens gaat de verwarming weer aan, maar veel mensen zijn er ook nog voorzichtig mee. De kans is immers groot dat de energieprijzen binnenkort weer behoorlijk gaan stijgen. Gelukkig zijn er een hoop manieren waarop je energie kunt besparen, zodat je jouw energierekening ook in de winter lager kunt houden. In dit artikel geven we je 3 tips om energie te besparen deze winter!

1. Plaids, plaids en nog eens plaids 

Wat is er in de herfst en winter nu fijner dan ‘s avonds lekker op de bank zitten onder een fleecedeken? Je kunt nooit genoeg woondekens in huis hebben, zeker met de huidige energieprijzen niet. Ze zijn niet alleen lekker warm en comfortabel, maar zorgen er ook nog eens voor dat jouw huis er veel knusser en gezelliger uitziet in de winter. Er is immers een hoop keuze op het gebied van plaids. Je kunt kiezen uit diverse materialen, structuren, kleuren en prints. Zo kun je de dekens die je koopt helemaal afstemmen op jouw interieur en op het seizoen. En hoe meer woondekens je op je bank hebt liggen, hoe langer je ‘s avonds op de bank kunt zitten zonder de verwarming aan te zetten. 

2. Vervang je lampen of zet een timer 

Heb je nog oudere lampen in je woning hangen? Kijk dan of je deze kunt vervangen door energiezuinige led verlichting. Dit scheelt meteen een hoop in je energieverbruik. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor verlichting waar je een timer op kunt zetten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de lampen op een bepaalde tijd aan gaan en ook op een bepaalde tijd weer uit gaan. Het maakt dan niet meer uit als je een keer vergeet de lampen uit te doen als je ‘s ochtends thuis weggaat. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal lampen in huis aan te sluiten op een bewegingssensor, zodat ze alleen aan gaan als er iemand in de ruimte aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor het toilet, de garage of de kelder. Zo staan de lampen nooit onnodig lang aan!

3. Kijk de isolatie van je woning na 

Ten slotte scheelt het je natuurlijk een hoop als jouw woning goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde woning laat immers minder kou binnen en houdt de warmte beter vast. Hierdoor hoef je veel minder snel je verwarming aan te zetten, wat je uiteindelijk een hoop scheelt op je energierekening. Misschien is het verstandig om bijvoorbeeld jouw dak of je vloer extra te laten isoleren of om tochtgaten bij je deuren en ramen te dichten. Dit kun je in sommige gevallen ook zelf doen met kit of tochtstrips.

Gerelateerde artikelen

Back to top button