Interieur

De akoestiek in huis verbeteren

Klinkt het hol in huis en hoor je een galm als iemand iets zegt? Dan wordt het wellicht tijd om eens te kijken naar de akoestiek in je woning. Met name nieuwbouwwoningen kampen met een galm in huis. Door een paar simpele aanpassingen kun je deze vervelende galm in huis verminderen. Je leest hier alles over in dit artikel.

Wat is de akoestiek precies?

Wanneer er weinig spullen in een ruimte staan, gaat het er hol klinken. Dit komt omdat het geluid nergens op kan weerkaatsen. Je hoort jezelf dan meteen weer terug; dit is de galm. Je kunt de galm verminderen door ervoor te zorgen dat de geluidsgolven ergens tegenaan kunnen ‘botsen’. Bij bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen zijn de kamers helemaal kaal; er zit nog geen behang of laagje verf tegen de wanden. Hierdoor klinkt het er erg hol. 

Wandpanelen

Wandpanelen kun je eenvoudig aan de wand hangen en zorgen er meteen voor dat het geluid wat meer gedempt wordt. Bovendien geven ze ook nog eens een warme en knusse sfeer aan je huis, doordat ze in verschillende dessins verkrijgbaar zijn. Houten wandpanelen zijn vooral populair in woon- en slaapkamers. Badkamers staan er om bekend dat het er nogal kan galmen. Daarom zijn er ook speciale badkamer wandpanelen. Deze zijn  100% waterdicht en zijn hiermee dus bestand tegen vochtige ruimtes zoals de badkamer. 

Gordijnen

Ook gordijnen zorgen voor een verbeterde akoestiek in huis en wordt vaak als eerste stap toegepast. Naast dat gordijnen het geluid dempen, houden ze ook licht tegen. Ideaal om de privacy van je huis te waarborgen. Gordijnen zijn er in allerlei soorten en maten; van extra verduisterend tot doorzichtig. Naast de functionaliteit van gordijnen kun je ze natuurlijk ook gewoon voor de sier ophangen. Hoe dikker de stof, hoe beter het geluid wordt geabsorbeerd. Kies ook liever voor gordijnen van plafond tot aan de grond, want hoe groter het oppervlak, hoe beter de geluidsgolven kunnen worden opgenomen. 

Wandbekleding

Wandbekleding is een goede manier om meer reliëf te creëren. Hoe meer reliëf, hoe meer geluidsweerkaatsingen en hoe beter de akoestiek. Bij wandbekleding kun je denken aan een speciaal geluiddempend behang. Dit soort behang is er in talloze kleuren en dessins, zodat het altijd wel in jouw interieur past. Je kunt dit combineren met wanddecoratie. Hang bijvoorbeeld een schilderij op of meerdere foto’s aan de muur, zodat het geluid ertegenaan kan weerkaatsen. Er bestaan ook speciale wandkleden en geluiddempende kunstwerken die je helpen om de akoestiek in huis te verbeteren. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button