Duurzaam

Zonnepanelen prijs berekenen: zo doe je dat

Steeds meer huishouden plaatsen zonnepanelen en dat is begrijpelijk. De energieprijzen rijzen de pan uit en waar men kan besparen probeert je dan. Daarnaast levert de installatie van zonnepanelen vaak ook meerwaarde voor je woning op en die combinatie maakt het ontzettend interessant om de besparing te berekenen. Zonnepanelen kan een flinke besparing opleveren, maar zo bereken je de zonnepanelen prijs. 

Wat zijn jouw mogelijkheden?

De eerste vraag die je moet beantwoorden is wat jouw mogelijkheden zijn om zonnepanelen te plaatsen. Bereken vooraf je investering op basis van hoeveel panelen je kwijt kan bijvoorbeeld. Maak hierbij ook een vergelijking tussen de verschillende zonnepanelen. 

De omrekenfactor voor de zonnepanelen prijs is 0,85. Als je kijkt naar jouw jaarlijkse eindafrekening staat daarop hoeveel kWh je aan energie hebt verbruikt. Die hoeveelheid deel je door de omrekenfactor 0,85. Wan komt er een zogenaamd ‘Wattpiek’ uit en heb je een installatie die dat per jaar kan leveren. Als je uitgaat van zonnepanelen die zo’n 260 Wattpiek per stuk opleveren, dan heb je er 12 nodig (12 x 260 = 3120 wattpiek). Dit is belangrijk om een inschatting te maken of er bijvoorbeeld om jouw dak genoeg ruimte is om zonnepanelen te plaatsen, of dat er in verhouding te weinig ruimte is waardoor het zich op langer termijn niet loont. 

Wat is de prijs van zonnepanelen? 

Zowel de zonnepanelen zelf als de omvormer brengen kosten met zich mee voor de aanschaf. Het is dus een investering die je moet omrekenen. Vergelijk de verschillende prijzen, installatiekosten en bedrijven goed met elkaar om de juiste keuze te kunnen maken. 

De prijs van zonnepanelen lopen uiteen en kosten zo rond de 300 euro per stuk exclusief installatie en omvormer. Als het dakoppervlakte bijvoorbeeld niet ideaal is dan komen er extra kosten bij om het dak klaar te maken voor de zonnepanelen. Informeer altijd goed van tevoren wat de prijzen zijn en vooraf kan vaak ook al bekeken worden of er extra werkzaamheden nodig zijn. Vraag ook meerdere offertes op en vergelijk deze met elkaar om niet onnodig veel te hoeven betalen voor de aanschaf. Zo kun je namelijk de terugverdientijd beperken en wordt het waarschijnlijk interessanter om tot aanschaf over te gaan. 

Bereken de verwachte opbrengst

Afhankelijk van de plaatsing van de zonnepanelen kunnen ze al snel zo’n 150 kWh stroom per m2 opwekken als deze op het zuiden is geplaatst. Voor panelen op het oosten of westen zou dit rond de 125 kWh per m2 liggen. Bereken zelf hoeveel m2 je hebt en hoeveel stroom je dan per jaar opwekt en of dit voldoende is om je energierekening omlaag te brengen. 

Terugverdientijd zonnepanelen prijs

Afhankelijk van de investering voor de aanschaf en installatie, de stroomprijs, het aantal zonuren, de locatie van de panelen en teruglopend vermogen is de terugverdientijd ongeveer 5 tot 7 jaar. Het verschil zit hem vooral in het aantal zonuren en de stroomprijs die je krijgt voor het terug leveren van de energie ten opzichte van je verbruik.

Gerelateerde artikelen

Back to top button