Keuken

Zo kies je het juiste natuurstenen aanrechtblad voor in de keuken

Veel keukens worden ingericht met natuurstenen aanrechtbladen. Niet gek, want het materiaal is niet alleen erg onderhoudsvriendelijk en functioneel maar geeft je keuken ook nog eens een luxueuze uitstraling. Maar hoe weet je nou welk type natuursteen het best in jouw keuken past?

Naast dat je uiteraard kijkt naar de functionaliteit van het aanrechtblad, is ook de sfeer die de natuursteen soort uitdraagt niet onbelangrijk. Zo geeft zwart marmer je keuken een luxe uitstraling en ga je met graniet juist voor een meer ingetogen sfeer. Niet per definitie natuurlijk, want ook graniet is beschikbaar in tal van kleuren en afwerkingen. Help?!

Het kiezen van het juiste aanrechtblad

Je neemt een aanrechtblad van natuursteen, gaaf! Maar, de keuze is reuze en wordt er dus ook zeker niet gemakkelijker op als je bij de keukenboer in de showroom staat. Door jezelf vooraf vast enkele vragen te stellen wordt het kiezen van het juiste natuurstenen blad ongetwijfeld wat makkelijker. 

Mate van onderhoud

Hoewel veel aanrechtbladen zeer onderhoudsvriendelijk zijn, is enige vorm van natuursteen onderhoud natuurlijk wel nodig. Wanneer je bijvoorbeeld knoeit met vloeistoffen, is het noodzakelijk deze vlekken zo snel mogelijk van het oppervlak te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk regelmatig (lees: zeker eens per week) het aanrechtblad wat grondiger schoon te maken dan enkel met een vaatdoekje. 

Sommige natuursteen soorten vragen om wat meer onderhoud dan anderen. Maakt dat jou niet uit en sta je graag te schrobben? Dan is het geen enkel probleem om voor marmer te gaan. Wat luier aangelegd en heb je het liefst zo min mogelijk omkijken naar de keuken? Dan is graniet het overwegen waard.

Stem zorgvuldig het kleurenpalet samen

Wanneer je op pad gaat om een natuurstenen aanrechtblad uit te zoeken, is het belangrijk dat je al het andere materiaal dat je gebruikt in de keuken meeneemt. Zorg er daarom voor dat je samples van je keuken meebrengt zoals het hout van de panelen, de verfkleur op de muur maar bijvoorbeeld ook de kleur van de tegels op de grond. Dit geeft je een veel completer beeld van de keuken en het wordt een stuk makkelijker een mooie kleur en natuursteen soort uit te zoeken als je goed kan zien hoe dit matcht bij de rest van het keukeninterieur. 

Verlies je budget niet uit het oog

Tot slot is de prijs natuurlijk een bepalende factor. Misschien een inkoppertje, maar natuursteen is een natuurproduct. Natuurproducten zijn altijd kostbaar, omdat het simpelweg niet in grote aantallen in een fabriek geproduceerd kan worden. De prijzen per type natuursteen kunnen erg variëren. Zo is leisteen bijvoorbeeld relatief goedkoop, en kan marmer enorm in de papieren lopen. Het is goed om dit al in je achterhoofd te houden voordat je gaat shoppen. Zo voorkom je dat je verliefd wordt op een steensoort dat eigenlijk buiten budget ligt. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button