Klussen

Zo kies je een accuboormachine

Ben jij op zoek naar een nieuwe accuboormachine, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan leggen we je graag uit hoe je gemakkelijk het juiste gereedschap uitkiest. Bij de keuze voor een accuboormachine zijn vooral het voltage, amperage en de verschillende functies die de machine heeft van belang. De accuboor die het best bij jou past heeft voldoende kracht en een accu die lang genoeg meegaat om al jouw klussen met gemak aan te kunnen.

Het voltage van een accutol

Het voltage geeft de spanning van de accu weer en zorgt voor de kracht van de machine. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de accuboor. Voor hele lichte klussen, zoals het in elkaar schroeven van een kast, is een accutol met een accu van 12 volt al voldoende. Maar wil je daarnaast ook met de machine boren of kunnen schroeven in hardere materialen, dan kies je het best voor een machine met een accu van 18 volt of hoger. Er zijn zelfs professionele accuboormachines met een accu van 36v of 54v op de markt. Besef wel dat je voor het boren in echt harde steensoorten zoals beton een boorhamer nodig zult hebben. 

De capaciteit van de machine

Wanneer je vaak klust, dan heb je niet alleen een accuboormachine nodig met voldoende kracht, maar kies je het best ook voor een machine die niet halverwege je klus leeg is. Dit doe je door te letten op de capaciteit van de accu. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in ampère per uur (Ah). Gebruik je de accutol regelmatig en langdurig, dan kan je het best gaan voor een minimale capaciteit van 5 Ah of hoger. Voor alleen incidenteel gebruik kun je ook voor een machine met een lagere capaciteit gaan zoals 3 Ah. Je zult de accu dan wel vaker op moeten laden.

Andere handige functies

Tot slot hebben sommige accuboormachines ook nog andere handige functies die van pas kunnen komen tijdens het klussen. Denk bijvoorbeeld aan machines met een flexibel toerental. Bij deze apparaten kan je het toerental zelf instellen afhankelijk van de klus die je uitvoert. Bij schroeven kies je dan voor een lager toerental en bij boren voor een hoger toerental. Daarnaast kan het ook handig zijn om een extra accu en/of snellader aan te schaffen. Op die manier zul je nooit met een lege accu komen te zitten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button