Tuin

Zo bescherm je houten tuinmeubelen tegen het weer

Heb je een tuin? Dan breng je hier op zonnige dagen waarschijnlijk veel tijd door. Om optimaal te kunnen genieten, heb je waarschijnlijk ook de nodige meubelen in jouw tuin staan. Sommige mensen hebben alleen een tafel en stoelen, terwijl anderen er (ook) een complete loungeset hebben staan. Zijn jouw meubelen van hout? Bescherm ze dan tegen het weer. In deze tekst vertellen wij je hoe je dit doet.

Zet ze op een droge plek

In de lente en zomer worden tuinmeubelen vaak veelvuldig gebruikt, maar in de herfst en winter doe je er waarschijnlijk niets mee. Logisch, want in laatstgenoemde seizoenen is het weer vaak te slecht om lekker in je tuin te gaan zitten. Tuinmeubelen worden in de herfst en winter blootgesteld aan flink wat vocht. Dit kan voor problemen zorgen, zeker als de meubelen van hout zijn. Houten meubelen kunnen namelijk gaan rotten als ze langdurig blootgesteld worden aan vocht. Heb je de mogelijkheid om houten meubelen op een droge plek neer te zetten, zoals in de garage of op zolder? Doe dit dan. Het tuinmeubilair gaat dan namelijk langer mee.

Dek ze af

Omdat een tuintafel en een loungeset nogal groot van stuk zijn, heeft niet iedereen de ruimte op ze op te bergen. Geldt dit ook voor jou? Denk dan niet dat je deze meubelen niet kunt beschermen. In plaats van opbergen kun je jouw tuintafel met stoelen en een loungeset aan het einde van de zomer namelijk ook afdekken. Dit kun je met een groot stuk plastic doen, maar het is beter om speciale beschermhoezen voor tuinmeubelen te gebruiken. Het voordeel van beschermhoezen is dat je jouw tuinmeubelen in de herfst en winter gewoon buiten kunt laten staan.

Vermijd extreme temperaturen

De meeste mensen weten dat hout niet altijd even goed tegen vocht kan. Hierdoor denk je misschien dat houten tuinmeubelen alleen tegen regen en vorst beschermd moeten worden, maar dat is niet het geval. Hout is namelijk ook gevoelig voor hoge temperaturen. Zo kan een houten tafel slijten en verkleuren wanneer je hem in direct zonlicht plaatst. Zet zo’n tafel daarom bij voorkeur op een plek neer waar de zon niet de hele dag schijnt.

Behandel houten tuinmeubelen met olie

Heb je een tuin op het zuiden? Dan kan het behoorlijk lastig zijn om een houten tafel op een plek neer te zetten waar hij niet constant in de zon staat. In dat geval kun je het meubelstuk behandelen met een speciale houten tafel olie. Dit product beschermt de tafel tegen slijtage, temperaturen, wind en water. Naast tafels kun je deze olie overigens ook gebruiken voor andere houten (tuin)meubelen. Let er wel goed op dat je voor houtolie buiten kiest in plaats van houtolie voor binnen. Alleen dan bescherm je jouw houten tuinmeubelen namelijk optimaal.

Gerelateerde artikelen

Back to top button