KlussenTuin

Zelf een tuinhuis maken in 6 stappen!

Ben jij een echte klusser? Houd je ervan om klusprojecten aan te pakken? Dan is wellicht zelf maken van een tuinhuis de klus voor jou! Een tuinhuis bouwen in de tuin kan namelijk een zeer leuke toevoeging zijn voor de woning. Het zorgt er direct voor dat je kunt genieten van de tuin. Het realiseren van een tuinhuis is echter niet zomaar gedaan. Je moet allereerst een goed plan hebben en de juiste materialen gebruiken. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je het hout behandeld met hardhout olie. In dit blog bericht willen we je graag helpen met het realiseren van je eigen tuinhuis in 6 stappen!

Een sterke fundering is altijd belangrijk

Het belangrijkste voor het tuinhuis is dat het een sterke fundering heeft. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het huisje na een paar weken al begint met wegzakken. Graaf in de tuin een gas van ongeveer 30 centimeter diep. Deze vul je vervolgens met zand. Daarna steek je paaltjes in de grond die net boven de grond uitsteken. Hier timmer je de behuizing tegenaan. Zorg er altijd voor dat dit waterpas is. Anders kan het namelijk voorkomen dat de vloer scheef komt te liggen. Als dit gedaan is kun je overgaan tot het storten van beton.

Stevig frame bouwen

Nadat een fundering aangelegd is, ga je starten met het bouwen van het frame. Je gaat hiervoor altijd stap voor stap te werk. Het frame is enkel de grote palen van het huisje. Hier komen vervolgens het dak en de wanden nog tegenaan. Het is altijd verstandig om het frame als eerste te maken, en daarna pas de wanden te bouwen. Hierdoor weet je namelijk precies hoeveel ruimte je nodig hebt voor iedere wand. Gebruik je metaal voor het frame? Zorg er dan voor dat je deze behandeld met metaalverf!

Ga jij zelf een tuinhuis realiseren? Neem dan een kijkje op Wovar.nl. Dit is de specialist voor alle materialen die je nodig hebt voor het realiseren van een tuinhuis!

Wanden en dak plaatsen

Als je het frame helemaal af hebt gemaakt, ga je aan de slag met de wanden. Hiervoor gebruik je houten planken. Let er wel op dat je deze met hardhout olie behandeld. Op deze manier krijgen de houten planken de langste levensduur. Kijk daarnaast ook naar mogelijkheden voor isolatie. Zo kun je het klimaat in het tuinhuisje gemakkelijker regelen. Naast de wanden, plaats je ook het dak. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een groendak, plat dak of een schuin dak. Afhankelijk van je eigen behoefte kun je een passend dak kiezen!

Finishing touch van het tuinhuis

Staan alle wanden en heb je een mooi dak gelegd? Dan is het tijd voor de finishing touch van het tuinhuisje. Je kunt nu namelijk alle ramen en deuren gaan plaatsen. Zorg ervoor dat je voor het glas in het tuinhuis kiest voor goed isolerend glas. Hierdoor kun je namelijk het klimaat in het tuinhuisje het beste regelen. Uiteraard moet je dan niet de isolatie zijn vergeten in het gehele tuinhuisje. Als je de ramen hebt geplaatst, ga je als laatste de deur in het huisje zetten. Uiteraard is nu het huisje af, maar ga je hem nog verder versieren. Je kunt ervoor kiezen om het hout te schilderen of het gebruikte metaal te voorzien van metaalverf. Vervolgens ga je ook accessoires toevoegen aan het tuinhuisje. Plaats bijvoorbeeld enkele tuinmeubelen rondom het huisje en kies voor een leuke inrichting. Als je hem als opslag gaat gebruiken, probeer je natuurlijk zoveel mogelijk ruimte te bewaren!

Gerelateerde artikelen

Back to top button