Interieur

Welke carrièremogelijkheden bieden een interieur designer opleiding?

Het volgen van een interieur designer opleiding biedt mogelijkheden voor een carrière in de wereld van ontwerpen. Het krijgen van een goede basis om jezelf verder te verdiepen in de designwereld zorgt ervoor dat je een streepje voor staat wanneer je gaat solliciteren. 

Er kan voor de opleiding gekozen wanneer je een passie hebt voor designer of toe bent aan een carrièreswitch.

Wat leer je gedurende een interieur designer opleiding?

Tijdens een interieur designer opleiding leer je verschillende aspecten over het vakgebied. Dit gaat van diepgaand begrip krijgen over de principes van design, kleurtheorie, ruimtelijke indeling tot aan technische vaardigheden. Je gaat leren hoe functionele aspecten gebruikt worden om een ruimte aantrekkelijker in te richten. Van het gebruik van materialen tot verlichtingstechnieken. Je wordt opgeleid in het maken van harmonieuze en doordachte interieurontwerpen. 

Een interieur opleiding zoals bij NIA bestaat uit verschillende fases. Je kunt ervoor kiezen om 1, 2 of 3 fases te volgen. Elke fase is gericht op een hoofdonderwerp. Bij fase 1 leer je meer over interieurstyling. Fase 2 is meer gericht op de technische aspecten van ontwerpen. Denk hierbij aan het berekenen en tekenen van hoe ruimtes ingedeeld moeten worden. Bij fase 3 ga je je verdiepen in een professioneel lichtplan en interieurtextiel. 

Een opleiding bereidt je voor op een toekomstige carrière

Het volgen van een interieur designer opleiding is een strategische zet voor iedereen die gepassioneerd is over het ontwerpen van ruimtes. Allereerst biedt de opleiding de mogelijkheid om je creatieve vaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen. Daarnaast leert het studenten om oplossingsgericht te denken en complexe uitdagingen in ontwerpprojecten aan te pakken. 

Door een krappe woningmarkt denken mensen eerder na hoe ze hun woning kunnen omtoveren naar hun smaak, in plaats van kiezen om te verhuizen. Hierdoor is er meer vraag naar interieurontwerpers. 

Een interieur designer opleiding biedt niet alleen een artistiek platform, maar ook een goede basis voor een toekomstige carrière. 

Voorbeelden van carrièremogelijkheden

Je kunt verschillende kanten op gaan met betrekking tot interieurontwerpen. Hier zijn enkele voorbeelden: 

  • Zelfstandig Interieurontwerper: Veel afgestudeerden kiezen ervoor om als zelfstandig interieurontwerper te werken. Ze kunnen hun eigen ontwerpstudio starten en projecten aannemen variërend van huizen tot commerciële ruimtes. Dit geeft ontwerpers de vrijheid om hun eigen visie te volgen en een unieke stempel te drukken op hun werk. 
  • In-house Ontwerper bij Architectenbureaus: Sommige interieurontwerpers vinden hun weg naar architectenbureaus. Hier ga je samenwerken met architecten om zowel de esthetiek als de functionaliteit van ruimtes te optimaliseren. Dit biedt de kans om betrokken te zijn bij diverse projecten, van nieuwbouw tot renovaties.
  • Specialisatie in Duurzaam Ontwerp: Met een groeiende focus op duurzaamheid in design, kunnen afgestudeerden ervoor kiezen zich te specialiseren in duurzaam interieurontwerp. Je kunt jezelf gaan onderscheiden door gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen.

Het is altijd een slimme zet om een goed netwerk op te bouwen. Dit kan je doen door je aan te sluiten bij diverse communities. Je kunt er ook voor kiezen om regelmatig vakgerichte beurzen te bezoeken of om daar zelf te gaan staan. Profileer jezelf als een interieurontwerper. Met behulp van interieurplannen die je gemaakt hebt gedurende een interieur designer opleiding kun je verschillende opdrachten binnen halen. 

Kortom, het volgen van een opleiding geeft je een duwtje in de goede richting. Na de opleiding is het tijd dat jij jouw passie aan de rest van de wereld gaat laten zien.  

Gerelateerde artikelen

Back to top button