Onderhoud & schoonmaken

Bescherm je huis tegen lekkages met deze tips!

Lekkages kunnen voor veel overlast en schade zorgen in huis. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om je huis te beschermen tegen lekkages. In dit artikel geven we je enkele handige tips om je huis lekkagevrij te houden. Van het waterdicht maken van je keldervloer tot het schoonmaken van je dakgoten, met deze tips ben je goed voorbereid.

Keldervloer waterdicht maken

De kelder is een van de meest voorkomende plaatsen waar lekkages kunnen optreden. Een lekkende keldervloer kan veel problemen veroorzaken, waaronder vochtproblemen en schimmelvorming. Het is daarom belangrijk om je keldervloer waterdicht te maken. Dit kun je laten doen door een professional, maar het is ook mogelijk om het zelf te doen.

De keldervloer waterdicht maken kan op verschillende manieren. Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van een waterdichte coating op de vloer. Deze coating zorgt ervoor dat er geen water door de vloer kan sijpelen. Daarnaast kun je ook kiezen voor het aanbrengen van een waterdichte folie of het plaatsen van een waterdichte vloer.

Het belang van schone dakgoten

Verstopte dakgoten zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van lekkages. Regenwater blijft op het dak liggen als de dakgoten niet open zijn. Dit kan leiden tot lekkages en waterschade aan de muren en het dak. Het is daarom belangrijk om regelmatig je dakgoten schoon te maken. Het schoonmaken van je dakgoten is een klusje dat je het beste twee keer per jaar kunt doen, in de lente en in de herfst. Verwijder alle bladeren, takken en ander vuil uit de dakgoten en spoel ze daarna goed schoon met een tuinslang. Controleer ook of de afvoerpijpen niet verstopt zijn en zorg ervoor dat het water goed weg kan stromen.

Controleer regelmatig de kitranden

Als het gaat om lekkages in huis, zijn kitranden vaak de meest kwetsbare gebieden. Na verloop van tijd kunnen de kitranden van kozijnen, badkamerelementen en andere aansluitingen slijten of beschadigen, waardoor water doorheen kan sijpelen. Het is daarom belangrijk om regelmatig je kitranden te controleren en indien nodig te vernieuwen.

Het vernieuwen van kitranden is een klusje dat je zelf kunt doen. Haal de oude kit weg met behulp van een mesje of kitverwijderaar en maak de ondergrond goed schoon. Breng daarna een nieuwe laag kit aan en strijk deze glad met een kitpistool. Laat de kit goed uitharden voordat je de aansluiting weer in gebruik neemt.

Laat periodiek je dak inspecteren

Het is een goed idee om je dak regelmatig te laten inspecteren om lekkages te voorkomen. Een dakinspectie kan lekkages voorkomen door eventuele problemen of beschadigingen te ontdekken. Laat een professionele dakdekker je dak controleren en eventuele reparaties uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button