AccessoiresKeukenWoontrends

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een afzuigkap?

Een afzuigkap is een belangrijk onderdeel van de keuken. Het zorgt ervoor dat dampen en geuren worden afgevoerd, waardoor de lucht in de keuken fris blijft en de kans op schimmelvorming wordt verminderd. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een afzuigkap? Hier gaan we in dit artikel dieper op in.

Welke soort afzuigkap heb ik nodig?

Als je op zoek bent naar een afzuigkap, is het belangrijk om te weten welke soort het beste bij jouw keuken past. Er zijn diverse soorten afzuigkappen, waaronder wandmodellen, eilandmodellen en inbouwmodellen. 

  • Wandmodellen worden aan de muur boven het fornuis of kookplaat gemonteerd en zijn ideaal voor een standaardkeuken. 
  • Eilandmodellen zijn geschikt voor keukens met een kookeiland en worden aan het plafond gemonteerd. 
  • Inbouwmodellen worden in een keukenkastje geplaatst en zijn ideaal voor keukens waarin de afzuigkap niet zichtbaar mag zijn. 

Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van de keuken en de gewenste afzuigcapaciteit bij het kiezen van de juiste soort afzuigkap.

Afmetingen van een afzuigkap

Bij het kiezen van een afzuigkap is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de kap. Een afzuigkap die te klein is voor de keuken zal niet effectief zijn in het afvoeren van de kookdampen en geuren, terwijl een te grote afzuigkap overweldigend kan zijn en teveel ruimte in kan nemen. 

De afmetingen van een afzuigkap worden bepaald door de breedte van de afzuigkap, die moet overeenkomen met de breedte van het fornuis of de kookplaat eronder. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte van het plafond en de afstand van de afzuigkap tot de kookplaat, aangezien dit van invloed kan zijn op de efficiëntie van de afzuigkap.

Het is verstandig om de afmetingen van de afzuigkap zorgvuldig te meten en te vergelijken met de afmetingen van de keuken om ervoor te zorgen dat de afzuigkap optimaal presteert en past bij de rest van de keukenapparatuur. 

De meest voorkomende afmetingen zijn: afzuigkappen van 90 cm, afzuigkappen van 80 cm en afzuigkappen van 70 cm. Naast deze afmetingen zijn er ook nog kleinere en grotere afmetingen wat betreft afzuigkappen.

Geluidsniveau: waarom is het belangrijk en hoe kies je een stille afzuigkap?

Het geluidsniveau is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van een afzuigkap. Niemand wil tijdens het koken luisteren naar een hard, irritant geluid. 

Een stille afzuigkap zorgt voor een rustige keuken en een prettige kookervaring. Het geluidsniveau van een afzuigkap wordt gemeten in decibel (dB). De meeste afzuigkappen hebben een geluidsniveau tussen 40 en 70 dB. Hoe hoger het aantal dB, hoe luider de afzuigkap zal zijn. Dus wil je graag een stille afzuigkap? Kies er dan een tussen 40 en 60 dB.

Dit waren onze tips voor het aanschaffen van een afzuigkap

We hopen dat onze tips voor het aanschaffen van een afzuigkap jou kunnen helpen bij het maken van een keuze. Vergeet niet om de afmetingen van de afzuigkap zorgvuldig te meten en te vergelijken met de afmetingen van jouw keuken, zodat je zeker weet dat deze goed past en efficiënt werkt. 

Door deze tips te volgen, zul je in staat zijn om de perfecte en stille afzuigkap te vinden die jouw keuken schoon, fris en vrij van dampen en geuren houdt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button