PlantenTuin

Vervroeg het moestuinseizoen door binnen te beginnen

Zaaien in de volle grond gaat nu nog niet, maar dat betekent niet dat er nu geen start gemaakt kan worden met de moestuin. Zaaien in de winter kan namelijk uitstekend, maar dan wel binnen met het winterse zonnetje door de ramen en de warmte van de kachel. Door binnen te kweken kun je de groeiomstandigheden veel beter controleren waardoor de kans op een succesvolle oogst vele malen groter is. Het voorzaaien van bepaalde gewassen heeft dus zo zijn voordelen. In dit artikel geven we je een aantal handige tips bij het beginnen van je moestuin binnenshuis. Heb je nog niks in huis? Kruidenzaden kopen doe je vandaag de dag heel gemakkelijk online!

Extra sterke plantjes

Om te zorgen dat bepaalde plantjes op tijd rijp zijn, doe je er verstandig aan ze eerst binnen alvast in kleine potjes te kweken. Zo begin je tegen de tijd dat er geen kans meer is op vorst niet helemaal vanaf nul. Vooral bij peper en paprika is dat handig, omdat deze planten vaak veel tijd nodig hebben voordat er vruchten vanaf komen. Stop de zaden ongeveer een halve centimeter diep in een potje gevuld met speciale moestuinaarde. Geef, wanneer de grond uitdroogt de plant water met een plantenspuit zodat je het fragiele plantje niet beschadigd, verplaats hem na de vorstperiode naar buiten, et voilà: in de zomer heb je een moestuin vol sterke planten en vruchten die je ruim op tijd kunt eten.

De bloemetjes binnen zetten

Ook bloemzaad kun je heel geschikt voorzaaien. Zo weet je zeker dat je vanaf mei al tussen de bloemen kunt leven. Natuurlijk kan je tegen die tijd ook kant-en-klare planten bij een tuincentrum halen, maar die zitten vaak vol met gifstoffen. Dat is niet fijn voor de bijen en vlinders en dus geven wij de voorkeur aan het zelf kweken van de bloemen. Houd er rekening mee dat niet alle planten geschikt zijn om voor te zaaien. Weidebloemen, klaprozen, korenbloemen en andere wilde bloemen zaai je bijvoorbeeld beter na de laatste nachtvorst in de volle grond. Welke plant pakt er binnenkort op jouw vensterbank de eerste zonnestralen voordat de lente weer aanbreekt?

Gerelateerde artikelen

Back to top button