Klussen

Verouderde isolatie vervangen voor meer rendement

Woningisolatie is een van de meest eenvoudige toepassingen om wonen duurzamer en comfortabeler te maken. De laatste jaren heeft de ontwikkeling van innovatieve, duurzame isolatiematerialen niet stil gestaan. Hierdoor kan het lonend zijn om verouderde isolatie te vervangen.

Probleem bij verouderde isolatie: koudebruggen 

Wanneer je alweer enige jaren in dezelfde woning woont, of bijvoorbeeld een jaren 80 of 90 huis aankoopt, kun je te maken hebben met verouderde isolatie die niet goed meer functioneert. Isolatiemateriaal kan slecht geworden zijn door vocht en schimmel. In spouwmuren kan isolatiewol zijn aangetast door ongedierte die er graag hun nest in bouwen. Ook zakt isolatiewol in der loop der jaren in. Wanneer dit gebeurt ontstaan er zogenaamde koudebruggen. Dit zijn locaties waar geen isolatiemateriaal aanwezig is, en waaruit warmte kan ontsnappen. Koudebruggen hebben altijd een negatief effect op het rendement dat je met isolatie wilt behalen. 

Triple Platinum Isotech-isolatie parels

Het probleem van koudebruggen in spouwmuren kan duurzaam worden opgelost door middel van na-isoleren. Een goede methode hiervoor zijn HR++ EPS parels. Isotech is een isolatiebedrijf uit Eindhoven dat met de ontwikkeling van Triple Platinum Isotech-Isolatie EPS-parels een innovatieve oplossing biedt. EPS zelf is niet nieuw. Het is ook bekend als piepschuim. Door speciale toevoegingen hebben Triple Platinum EPS-parels een hogere isolatiewaarde dan standaard EPS-parels. Het isolatiemateriaal wordt samen met een onschadelijke lijm in de muur gespoten. Dit zorgt voor een solide isolatielaag die tientallen jaren een hoge isolatiewaarde behoudt. De fijne ruimte tussen de korrels is voldoende om condens af te voeren zodat er geen vochtproblemen ontstaan.

Duurzame dakisolatie 

Ook op het gebied van isolatieoplossing voor daken zijn de afgelopen jaren nieuwe, duurzame, recyclebare of biologisch afbreekbare producten ontwikkeld. Zoals het isolatieschuim ‘Soudafoam SFF 04’. Dit isolatieschuim heeft een waterbasis en stoot, anders dan bijvoorbeeld PUR, geen schadelijke gassen uit. Het schuim zorgt voor een isolerende, waterafstotende laag, maar laat gelijktijdig waterdamp van binnen naar buiten door voor een goede ventilatie. 

HR ++ en HR triple + beglazing

De meeste woningen zijn inmiddels wel voorzien van dubbel glas. HR++ en HR triple + beglazing gaat nog een stap verder. Dit type beglazing heeft een aan de binnenzijde een doorzichtige coating die warmtestraling reflecteert. Dit zorgt voor een krachtige, isolerende werking. Wanneer je geluid van buitenaf wilt minimaliseren, kun je kiezen voor geluidswerend HR++ glas. Dit type beglazing heeft naast een warmte reflecterende coating ook een folie die geluid reduceert. 

Goed op weg met isolatie

Of je nu kiest voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, kruipruimte-isolatie of HR++ beglazing: wie vandaag de dag gaat isoleren, kan dit doen met de meest moderne isolatiematerialen en isolatietechnieken. Bijna altijd leveren deze een hoger rendement dan verouderde isolatieoplossingen. Voor meer informatie over kosten, duurzaamheid, rendement, terugverdientijd en de mogelijkheden om met subsidie te isoleren, kun je contact opnemen met een ervaren, vooraanstaand isolatiebedrijf uit de regio. Voor de regio Eindhoven kan dit o.a. bij isolatiebedrijf Isotech. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button