Tuin

Terrastegels voor iedere tuin

Steeds meer mensen ruilen een deel van het groen van hun tuin in voor terrastegels. Een tuin met tegels heeft volgens velen veel voordelen. De meest genoemde hierbij is dat mensen het fijn vinden om onder het genot van een drankje buiten te zitten met anderen of om juist lekker met het hele gezin buiten te kunnen eten. Door het gebruik van terrastegels die wat groter zijn dan normale tegels wordt het goed mogelijk om een zithoek of een terras te creëren die je mooi kan inrichten met tafels, stoelen en zelfs een heater voor in de winter. Wat de beste keuze voor je tuin is, is hierbij sterk afhankelijk van je eigen voorkeuren. In dit artikel lopen wij daarom de verschillende soorten terrastegels met je langs, zodat jij weet welk type tegel het best bij je wensen past.

Keramische terrastegels

Keramische terrastegels worden gemaakt van keramiek. Keramiek is erg hard en heeft daardoor een hoge dichtheid. Dit zorgt er onder andere voor dat dit soort tegels makkelijk schoon te houden en te maken is. Dit zorgt ervoor dat dit type tegel het meest onderhoudsvriendelijk is. Dit komt mede door de hardheid van dit type tegel waardoor het erg lastig wordt om de tegel te krassen. Ook zijn dit type tegels kleurvast. Andere soorten stenen kunnen door de tijd heen verkleuren omdat zij buiten blootgesteld aan de elementen zijn. Een nadeel van keramische terrastegels is dat ze warmte vasthouden. Dit kan in de zomer dus zorgen voor een warmere achtertuin. Een ander ervaren nadeel is het plaatsen of leggen van deze tegel. Dit levert wat meer werk op dan bij andere tegels, omdat er gevoegd moet worden. Hier komt ook nog eens bij dat keramische tegels in verhouding duurder zijn in de aanschaf. Door de voordelen wordt dit door velen overigens wel meer ervaren als een investering dan een last. 

Terrastegels van natuursteen

Dit type terrastegels hebben vaak een ruwer en meer ongelijk oppervlak. Dit zorgt voor een natuurlijke sfeer in de tuin maar is daardoor niet voor iedereen weggelegd. Dit komt doordat terrastegels van natuursteen worden gezaagd uit grotere blokken natuursteen. In dit type steen zijn krassen en oneffenheden overigens wel beter zichtbaar. Dit hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn. Sommigen kunnen dit juist waarderen. Doordat dit een echt natuurproduct is, is het minder bestendig tegen vlekken en kan het ook brozer zijn dan de keramische terrastegels. Ook moeten dit soort tegels eens in de zoveel tijd geveegd worden om algenvorming te voorkomen.

Terrastegels van beton

Dit laatste type terrastegel is een sterker soort tegel. Het voordeel is dat betonnen tegels langer meegaan en vaak minder kosten dan bijvoorbeeld keramische terrastegels. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten betonnen tegels beschikbaar zijn. Het belangrijkste onderscheid zit tussen de onbehandelde en de behandelde tegels. Onbehandelde tegels zien er na een aantal jaar niet meer zo fraai uit, doordat vocht en vuil snel kunnen binnen dringen. Om dit op te lossen zijn er ook gecoate tegels beschikbaar. Dit soort tegels gaat dus langer mee dan de onbehandelde variant. Maar ook dit soort tegel wordt na een aantal jaar weer vatbaar voor vuil en vocht doordat de coating weg slijt. Wat de ideale keuze voor terrastegels is, blijft hiernaast natuurlijk altijd een kwestie van je eigen smaak en stijl. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button