Interieur

Opzoek naar jaloezieën? Hier kun je uit kiezen!

Als het om zonwering gaat, zijn jaloezieën tegenwoordig een grote hit. Ze zijn stijlvol, betaalbaar en bijzonder praktisch. Jaloezieën zijn er tegenwoordig in diverse uitvoeringen, met elk een andere uitstraling. In dit artikel zijn de verschillende soorten op een rij gezet, zodat je zelf kunt kiezen welke jaloezie bij jou past!

Wat zijn jaloezieën?

Eerst de basis: wat zijn jaloezieën eigenlijk precies? Jaloezieën in een type zonwering die bestaat uit kantelbare lamellen. Deze lamellen kunnen verschillende breedtes hebben, zowel verticaal als horizontaal worden bevestigd en uit diverse materialen bestaan. 

Door de lamellen te kantelen, kun je de lichtinval bepalen. Dit maakt jaloezieën bijzonder praktisch in het gebruik en voor vrijwel iedere ruimte in het huis geschikt.

Welke soorten jaloezieën zijn er?

1. Verticale jaloezieën

De naam zegt het al: verticale jaloezieën bestaan uit verticale lamellen. Deze jaloezieën worden ook wel aangeduid als simpelweg ‘lamellen’. De verticale jaloezieën zijn meestal gemaakt van kunststof of van textielstroken met een gewicht aan de onderkant. De uitstraling is zacht en elegant, met name bij hoge ramen.

2. Venetiaanse jaloezieën

Dit type jaloezie wordt het meest gebruikt: horizontale jaloezieën, ook wel ‘Venetiaanse jaloezieën’ genoemd of aangeduid als ‘Luxaflex’. Deze jaloezieën bestaan uit horizontale lamellen die gemaakt zijn van een dun metaal, zoals aluminium. De uitstraling is modern, terwijl de prijs vaak bijzonder gunstig is.

3. Houten jaloezieën

Horizontale jaloezieën worden tegenwoordig ook vaak uitgevoerd in hout. De houten lamellen zijn vaak breder dan de metalen variant. Op die manier ontstaat een luxe uitstraling. Houten jaloezieën zijn zowel in echt- als in nephout verkrijgbaar. Echt hout heeft logischerwijs een natuurlijke uitstraling, maar kunststof lamellen met een houtlook hebben diverse onderhouds- en gebruiksvoordelen. Zo kunnen de nephouten lamellen ook in vochtige ruimtes worden gebruikt en vergen ze minder onderhoud dan echt houten jaloezieen

4. Romeinse jaloezieën

Romeinse jaloezieën zijn gemaakt van een soepele, plooiende stof die horizontaal wordt samengevouwen en kan worden opgetrokken. Dit type jaloezie wordt ook wel aangeduid als ‘vouwgordijn’. Deze jaloezieën hebben een romantische, warme uitstraling en worden voornamelijk in de slaapkamer toegepast.

Gerelateerde artikelen

Back to top button