Woontrends

Op welke verzekeringen moet je letten als je een huis koopt?

Het is u gelukt, u heeft een huis gekocht! Een mooie stap in uw leven, als het uw eerste keer is als u een huis koopt, maar ook als u verhuisd naar uw droomwoning. 

Er komt nogal wat kijken bij het kijken bij het kopen van een huis. Vaak gaat er eerst een onderhandeling aan de koop vooraf. Heeft u eindelijk uw handtekening bij de notaris gezet, dan begint het pas echt. U gaat verbouwen en de tuin aanleggen of verbouwen. Maar vergeet de verzekeringen niet. Want het bezitten van een huis brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Het is goed je daar tegen te verzekeren. In deze bijdrage lees je welke verzekeringen er onder andere van belang zijn.

De aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar wist u dat maar liefst meer dan een half miljoen Nederlandse gezinnen niet verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid? Dit betekent dat deze groep mensen een groot financieel risico lopen om aansprakelijk gesteld te worden door een letselschade advocaat omdat iemand letselschade opgelopen heeft. Bijvoorbeeld door een hondenbeet of fietsongeluk. Bent u dan niet verzekerd tegen aansprakelijkheid, dan komt de door het slachtoffer opgelopen schade voor uw eigen rekening. Deze schade kan nogal oplopen, zeker bij arbeidsongeschiktheid van het letselschade slachtoffer.

Andersom kunt u uiteraard ook betrokken raken bij een ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u op de fiets aangereden wordt door een andere fietser. Fietsers zijn niet verplicht verzekerd in Nederland. De fietser dient dan zelf aansprakelijk gesteld te worden voor de opgelopen letselschade. Als iemand dan niet verzekerd is, kunt u mogelijk uw schade niet verhalen. U kunt dan wel een letselschade advocaat in Amsterdam inschakelen, maar deze kan niet veel voor u betekenen. Ook al komen de kosten van een letselschade advocaat op grond van de Nederlandse wet voor vergoeding door de aansprakelijke partij in aanmerking. Van een kale kip valt immers niet te plukken.

Zorg er daarom voor dat u een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft. U voorkomt dan dat u aansprakelijk gesteld wordt en zelf de letselschade aan de tegenpartij moet betalen. Want een ongeluk is zo gebeurd, evenals een hondenbeet. Ook de schade als gevolg hiervan valt onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.

De inboedel en opstalverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is 1 van de belangrijkste verzekeringen die u nodig heeft als u een eigen huis heeft. Maar u wilt uiteraard ook uw bezittingen goed verzekeren. Daarom zijn ook de opstalverzekering en de inboedelverzekering van groot belang.

De opstalverzekering verzekerd u tegen schade als gevolg van brand. Maar ook schades veroorzaakt door noodweer valt doorgaans onder deze verzekering. Een belangrijke verzekering om te hebben dus. Dit geldt ook zeker voor de inboedelverzekering. Want wat als er in uw huis ingebroken wordt en uw dure televisie wordt gestolen. Of sierraden en andere kostbare spullen. Een inboedelverzekering verzekerd u tegen de schade die er opgelopen kan worden.

Wij adviseren u wel periodiek te laten onderzoeken of er geen sprake is van onder verzekeren. Want de waarde van een huis stijgt en u wilt zeker weten dat u bij brand uw huis weer kunt laten opbouwen. Daarnaast gaat het vaak mis bij de inboedelverzekering. Want u staat er misschien niet bij stil, maar in uw leven verzameld u nogal wat spullen. De waarde hiervan stijgt, zorg er daarom ook voor dat de hoogte van het verzekerd bedrag stijgt.

Laat u in ieder geval goed adviseren over uw verzekeringen bij het aankopen van een huis, het kan veel problemen voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button