Mollen in de tuin? Zo los je dat op!
Sommige soorten ongedierte wil je liever niet in de tuin hebben. Mollen zijn misschien wel de grootste vijand van de meeste tuinliefhebbers. Want hoewel het beetje op het eerste gezicht er misschien nogal onschuldig uitziet, kan deze heel wat schade veroorzaken. Zelfs in een zeer korte tijd. Bij de eerste signalen van mollen in de tuin, is het dan ook belangrijk om hier direct werk van te maken. Maar hoe kun je mollen bestrijden, zonder het gebruik van milieuonvriendelijke producten of het veroorzaken van leed bij het beestje? Hieronder vind je enkele tips die hierbij kunnen helpen.
Maak de tuin minder aantrekkelijk voor mollen
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat de tuin een minder aantrekkelijke plek wordt voor mollen. Er zijn bijvoorbeeld planten die de mol niet zo fijn vindt. Een goed voorbeeld is Kruisbladwolfsmelk. Doordat de mol slechtziend is, zijn al zijn andere zintuigen juist veel sterker ontwikkeld. Vooral zijn reukorgaan is heel krachtig. Dat maakt ook dat hij bepaalde geuren echt verafschuwt. De geur van de wortels van de Kruisbladwolfsmelk zijn niet favoriet bij de mol. Hierdoor zullen ze minder snel in jouw tuin komen. Het is dan ook verstandig om dergelijke planten rondom het gazon te plaatsen, zodat de kans op mollen veel kleiner wordt.
Korrels tegen mollen
Er zijn verschillende milieuvriendelijke producten die gebruikt kunnen worden om de mol weg te jagen. Gebruik in elk geval zeker geen gif. Als je dit in de grond plaatst, levert dit grote gevaren op voor andere dieren en mensen. Er zijn ook producten op plantaardige basis die net zo effectief kunnen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld korrels die je in de molshoop kunt strooien. Deze korrels zullen een penetrante geur uitscheiden. Een geur waar de mol een hekel aan heeft. Hierdoor zal hij zijn molshoop verlaten en ook niet zo snel meer terugkeren naar jouw tuin. In elk gat strooi je een dop met deze korrels en vervolgens sluit je de hol weer af. Vervolgens is het afwachten tot de mol zelf zijn weg naar buiten zoekt.
Mol vangen
Het vangen van de mol kan ook een optie zijn. Helaas laat dit diertje zich niet zo makkelijk vangen. Zeker niet als je dit op diervriendelijke wijze wilt aanpakken. Lukt het je ondanks de genomen maatregelen niet om de mol uit de tuin weg te jagen? Dan zit er niets anders op dan een professional inschakelen. Wacht hier niet te lang mee, want het wordt steeds lastiger om het beestje te verjagen als deze eenmaal een lekker plekje in jouw tuin heeft gevonden.
Gazon herstellen na molshopen
Is de mol verjaagd? Dan wordt het tijd om het gazon weer te herstellen. Dit begint met het dichten van de hopen. Daarnaast zullen er waarschijnlijk kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Het is zaak om deze zo spoedig mogelijk op te vullen, zodat onkruid niet de kans krijgt om hier te groeien. Je kunt dit middels graszaad of nieuwe graszoden doen. Nadat het gras hersteld is, is het belangrijk dat deze de komende tijd echt wat extra aandacht krijgt. Vooral voldoende bewateren is van belang. Zorg dus voor een goede zinken gieter, zodat je de komende tijd eenvoudig veel vocht aan het gazon kunt geven. Zo zorg je ervoor dat het gazon sneller herstelt en er over enkele weken weer piekfijn uitziet.