Verhuizen

Huizen verkopen niet zo makkelijk meer

De afgelopen jaren waren de nieuwskoppen vaak een dag van te voren al te voorspellen. ‘De huizenprijzen stijgen’ en ‘Woningen in recordtempo verkocht’. De lage rente en een overspoelde markt zorgde ervoor dat woningen vaak al verkocht waren voordat deze goed en wel online stonden. Vaak nog flink overboden ook. Maar de laatste maanden kantelt de markt en dus ook het nieuws. ‘De woningmarkt wordt grilliger’, ‘Huizenprijzen stabiliseren’ en ’Meer huizen te koop en minder bezichtigingen’ zijn enkele voorbeelden van recente koppen. Direct je huis verkopen wordt langzaam maar zeker steeds lastiger. Nog niet onmogelijk, maar ook zeker niet zo makkelijk als op het hoogtepunt in 2021.

Waarom verkopen huizen minder snel?

Snel je huis verkopen was in 2021 niet zo moeilijk. Begin 2022 zat je ook nog wel goed, maar de laatste maanden merken we dat steeds meer woningeigenaren langer moeten wachten voordat ze hun huis verkocht krijgen. Dat heeft een paar oorzaken. Door de stijgende rente wordt een prijsdaling verwacht, maar onderaan de streep wordt het moeilijker om een huis te kopen. Een lichte stijging in de rente kost op de lange termijn meer dan enkele duizenden euro’s die je bespaart bij een prijsdaling. Daarnaast zitten veel mensen al op de juiste plek. Degene die wilde kopen deden dat in 2021, toen de rentestand historisch laag stond. 

Alternatieven om toch van je woning af te komen

Gelukkig zijn er ook alternatieven om toch je woning te verkopen, ondanks de verzadigde markt. Met een huis opkoper zoals Directhuisverkopen.com ben je verzekerd van een snelle verkoop, tegenover een iets lagere koopsom dan dat je op de markt zou kunnen krijgen. Het is een afweging die veel mensen moeten maken als ze door omstandigheden hun huis moeten verkopen binnen afzienbare tijd. Denk aan geërfde huizen, of het huis van een gescheiden stel waar geen van beiden in blijft wonen. Iedere maand dat dit huis niet verkocht wordt, is het een last voor iedereen. 

Hoe gaat een opkoper te werk?

Aan huizen opkopers kleeft wel eens het idee dat het schimmige business is. Want wie verkoopt er nou een huis voor 85% van de marktwaarde? Daar moet toch meer achter zitten? Dat is ook zo, maar dat ligt vooral aan de kant van de verkopende partij. Er zijn diverse omstandigheden denkbaar die het verantwoord maken om je huis onder de marktwaarde te verkopen. We noemde het erven van een huis en het verkopen na een scheiding al, maar er zijn er meer. Denk aan het aflossen van schulden om een executieverkoop van je huis te voorkomen. In dat geval is een huis opkoper een oplossing voor deze mensen. Zeker in de komende periode, waarin het steeds moeilijker wordt om je huis te verkopen.

Na het huis opkopen zal een opkoper deze (laten) opknappen om vervolgens met winst te verkopen. Dit gaat ook zeker gepaard met risico’s, want als de opkoper het huis niet verkocht krijgt en de huizenprijzen uiteindelijk echt gaan dalen, dan verliest de opkoper op zijn investering. Het is dan ook begrijpelijk dat ze altijd voor een lagere prijs gaan dan het standaard gezin. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button