Hongaarse punt: meer dan een vloer
Mensen die iets anders zoeken dan een traditionele parketvloer, komen steeds vaker uit bij de Hongaarse punt. Wat maakt deze vloer uniek? Hoe is het patroon ooit ontstaan? In dit blog lees je meer over de geschiedenis, kenmerken, toepassingen én voordelen van de Hongaarse punt.
Het ontstaan van de Hongaarse punt
De Hongaarse punt vloer is ooit ontstaan in, je raadt het al, Hongarije. De vloer vond daar zijn oorsprong in de 19de eeuw en werd al snel populair in de rest van Centraal-Europa. De vloer bestaat uit planken die in een hoek tegen elkaar aan zijn gelegd, en waarvan de zijkanten schuin zijn afgesneden – maar daarover verderop meer. De Hongaarse punt wordt nog steeds beschouwd als een symbool van Hongaarse traditie.
Kenmerken van de Hongaarse punt
Een Hongaarse punt vloer wordt in de meeste gevallen gemaakt van eikenhout. Volgens experts past deze luxe houtsoort goed bij het karakter van de vloer. Het unieke patroon van de Hongaarse punt bestaat uit planken die in een hoek tegen elkaar aan zijn gelegd, maar waarvan de uiteinden schuin zijn afgesneden. Het lijkt alsof de letter ‘v’ zich herhaalt in het patroon. Anders dus dan een visgraat, waarbij de planken niet worden afgesneden en de vloer als het ware ‘doorloopt’.
Meer dan een vloer
In verreweg de meeste gevallen zie je de Hongaarse punt terug als vloer. Het mooie van dit vloerpatroon is dat het bij diverse interieurstijlen past; van modern tot klassiek. Maar als je goed oplet, zie je het patroon ook op andere plekken in huizen verschijnen. Denk bijvoorbeeld als tegeltjes aan de muur in de badkamer. Ook als tafelblad is het een opvallende aanvulling op je interieur. Benieuwd of het patroon ook in jouw huis past? Bezoek de showroom van Dutzfloors en ervaar het zelf.