Klussen

Hoe verf je een muur? Stappenplan!

Het verven van een muur lijkt erg gemakkelijk. Veel mensen denken er echter te makkelijk over. Wanneer je een pot verf pakt en je begint direct met schilderen, gaat het namelijk snel mis. Je kunt veel verf knoeien en het kan zijn dat de muur niet de verf goed opneemt. In dit blogbericht vertellen wij je precies hoe je het beste een muur kunt schilderen.

De voorbereiding

Voordat je gaat beginnen met het schilderen van de muren van je woning, is het belangrijk dat je een goede voorbereiding hebt. Je dient namelijk eerst de juiste verf te kopen in de juiste hoeveelheid. Wanneer je gaat verven is het aan te raden om de gehele muur direct af te maken. Dit voorkomt een kleurverschil op de muur. Daarnaast is het verstandig om goede materialen te gebruiken, zoals een nieuwe kwast of roller. Als je deze bij elkaar hebt, ben je er nog niet. Het is belangrijk dat je de grond en alle meubels afdekt, wegzet of afplakt. Zo voorkom je dat je knoeit op kostbare dingen en je veel reparaties moet doen. 

De ondergrond van de muur

Als je gaat schilderen, is het belangrijk dat de verf die je gebruikt geschikt is voor de muur. Het kan zijn dat de muur nog nat is door bijvoorbeeld stucwerk. Hierop kun je nog niet verven. Zorg er daarom voor dat de muur droog is. Daarnaast is het belangrijk dat er geen loszittende delen in zitten zoals bijvoorbeeld spijkers en schroeven. Zorg er daarnaast voor dat er geen oneffenheden in de muur zitten. Dit kan ervoor zorgen dat de verf niet evenredig verspreid wordt. Ook kleine gaatjes in de muur kun je het beste dichten met kit.

De muren verven

Nu is het eindelijk tijd om de muren te gaan verven. Begin altijd met een kwast en ga langs de randen van de muur. Als je een groot oppervlakte gaat schilderen, begin je altijd bij de randjes. hiermee voorkom je dat je later gaat knoeien. Als je alle randen en naden hebt gehad, kun je de kleine kwast wegleggen. Nu kun je namelijk een grote roller erbij pakken om de grote oppervlaktes van de muur te verven. Laat het werk dat je met de kwast hebt gedaan dus niet eerst drogen, voor een perfect resultaat is het verstandig de muur direct af te werken.

Na het schilderen

Is de muur in je woning volledig geschilderd? Zorg er dan eerst voor dat je alle verfspullen opgeruimd en schoonmaakt. Vervolgens kun je de bescherming van de kamer opruimen. Als je dit andersom doet, kan het zijn dat je alsnog knoeit over de vloer!

Gerelateerde artikelen

Back to top button