Onderhoud & schoonmaken

Hoe kom je van rioolstank af?

Kom je na je vakantie thuis en hangt er een afschuwelijke lucht in je badkamer en keuken? Heeft het flink geregend en maakt de geur die uit je afvoer komt je letterlijk misselijk? Waarschijnlijk heb je dan last van een verstopte afvoer. In Alkmaar kun je voor dit probleem terecht bij rioolbeheerbedrijf Michel Doorn. Maar hoe ontstaat die geur eigenlijk? En hoe kun je die in de toekomst voorkomen? In dit artikel lees je meer over het ontstaan van rioolstank.

Hoe wordt rioolstank veroorzaakt?

Als je je afvoer een tijdje niet gebruikt of als het buiten flink regent, kan het zijn dat het in huis vervelend gaat ruiken. Het is dan ook niet vreemd als “ik moet mijn afvoer goed doorspoelen” je eerste gedachte is. Maar wist je dat rioolstank vaak hele andere oorzaken heeft dan alleen die regenbui? Het kan zijn dat de ontluchting van het riool gebreken vertoont of dat er ergens in je afvoerpijp een lekkage zit. Een nare geur kan zelfs door een verstopping worden veroorzaakt. Vaak blijven er na het afwassen ongemerkt vetresten en etensresten in je afvoerpijp achter. Met een beetje pech zorgt dit voor een verstopping. Bij een verstopping kan een vacuüm in de afvoer ontstaan waardoor de stankafsluiter of sifon wordt leeggetrokken. Dit gaat vaak samen met borrelende afvoeren. Daarnaast kan een nare geur door een volle septic tank worden veroorzaakt.

Hoe voorkom je rioolstank?

Om te voorkomen dat de geur van de riolering je neusgaten binnendringt, is het verstandig om terughoudend te zijn met het doorspoelen van etensresten. Voordat je begint met afwassen, moet je de etensresten eerst van je bord schrapen. Mocht er toch wat voedsel in de gootsteen belanden, haal het er dan uit en gooi het in de GFT-bak. En ja, we begrijpen bij Wonen123 maar al te goed dat de drang om de etensresten door het afvoerputje te proppen heel groot is, maar om een stinkende riool te voorkomen, is het belangrijk om deze neiging te onderdrukken.

Hoe kom je van rioolstank af?

Is het te laat om de stank in huis te voorkomen of is die toch ontstaan? Dan kun je bij rioleringsexpert Michel Doorn terecht. Heb je een lekkage? Dan kunnen de ontstoppers van Michel Doorn die vinden en verhelpen. Is de geur afkomstig uit je septic tank? Dan legen en onderhouden de specialisten die. Wil je meer weten over rioolstank? Michel Doorn legt het uit op MichelDoorn.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button