AccessoiresWoontrends

Haal alles uit jouw wijnvoorraad met een wijnkoelkast

Een echte wijnliefhebber bewaard zijn wijnen het liefst in een wijnkoelkast. Een wijn koelkast is vergelijkbaar met een wijnkelder. Een wijnkelder is altijd een koele en donkere ruimte waarin je wijnen beter en langer kunt bewaren. Toch beschikt niet ieder huis over een echte wijnkelder, waardoor een wijnkoelkast een goede uitkomst biedt. Een wijnkoelkast is eigenlijk zelfs beter dan een wijnkelder. Een wijnkelder kan namelijk soms toch te vochtig zijn of nare geurtjes bevatten, waardoor de smaak van de wijn uiteindelijk toch beïnvloed kan worden. 

Wat is een wijnkoelkast precies?

Zoals de naam al doet vermoeden is een wijnkoelkast een speciale koelkast waarin wijn opgeslagen kan worden. Toch is een wijnkoelkast nog veel meer dan alleen een koelkast. Niet alleen de temperatuur wordt onder controle gehouden, ook de luchtvochtigheid, de luchtcirculatie, de trillingen en de UV-straling worden perfect onder controle gehouden. Wijnen kunnen hierdoor goed ademen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de kurk uitdroogt of dat er nare geurtjes in de wijn trekken, en wijnen kunnen ook niet meer ‘verkouden worden’. Daarnaast kun je wijnen in veel gevallen direct uit de wijnkoelkast serveren, waardoor je jouw wijnen niet meer op temperatuur hoeft te brengen. Naast dat jouw wijnen gelijk gedronken kunnen worden, kun je de wijnen ook erg goed gebruiken om maaltijden mee te bereiden. Denk hierbij aan het maken van een rode wijn saus die vol smaak en overheerlijke aroma’s zit om iedere maaltijd tot een succes te brengen. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wijnkoelkast?

Een wijnkoelkast past perfect in het interieur van een wijnkenner. Je kunt een wijnkoelkast inbouwen of los neerzetten, afhankelijk van het model. Als je een wijnkoelkast aan gaat schaffen, is het belangrijk dat je goed kijkt naar het formaat van de wijnkast. Dit formaat heeft invloed op het aantal wijnflessen dat je in de wijnkoelkast kwijt kunt en natuurlijk op de ruimte in je keuken. Een kleine wijnkoelkast biedt ruimte voor minder wijnflessen, maar is wel handiger in een kleinere keuken. 

Naast het formaat is het ook belangrijk dat je goed kijkt naar de kwaliteit van de wijnkoelkast. Let er goed op of het glas van de deur voorzien is van een UV-filter, zodat ultraviolette straling goed tegengehouden kan worden en de smaak en de kleur van de wijn niet negatief kan beïnvloeden. Let daarnaast ook goed op de luchtcirculatie in de wijnkoelkast, de luchtvochtigheid en het opvangen van de trillingen. Ook belangrijk is het aantal temperatuurzones in de wijnkoelkast. Wil jij verschillende wijnen opslaan? Dan moeten deze vaak bij verschillende temperaturen opgeslagen worden. Je hebt dan een wijnkoelkast met meerdere temperatuurzones nodig. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button