Klussen

De snelste manier om een laminaatvloer te leggen

Het leggen van een nieuwe laminaatvloer kan een hoop werk lijken. En zeker als je hier geen ervaring mee hebt, zou je kunnen denken dat het een langdurig project is. Maar dat is gelukkig niet waar! Want met de juiste tools en een beetje geduld kan je een laminaatvloer in een mum van tijd leggen. 

Stap 1: Kies het juiste laminaat

Voordat je aan de slag gaat met het leggen van de laminaatvloer is het belangrijk om de juiste laminaat vloer te kiezen. Je hebt tal van keuzes die je kunt maken van verschillende kleuren, afmetingen en patronen. Kies de vloer die het beste bij jouw stijl en woning past. Let daarbij ook op de kwaliteit van het laminaat. Een goede kwaliteit zorgt ervoor dat de vloer langer meegaat en makkelijker te reinigen is.

Stap 2: Bereid de ondervloer voor

De ondervloer is de basis van je laminaatvloer en daarom een belangrijk onderdeel van het hele legproces. De ondervloer moet stevig en vlak zijn (gebruik daar eventueel een laser waterpas voor). Daarnaast is het ook belangrijk om de vloer te laten acclimatiseren. Dit zorgt voor meer stabiliteit en voorkomt eventuele krimpverschijnselen van het laminaat. Het gebruik van een goede ondervloer geeft daarnaast ook extra geluiddemping en helpt daarom geluidsoverlast te voorkomen.

Stap 3: Leg de eerste rij laminaat

Leg de eerste rij laminaat neer tegen de wand waar je wilt beginnen. Zorg ervoor dat er geen ruimte tussen de muur en de vloer ontstaat. Er kan daarom het beste gebruik worden gemaakt van afstand houders, die houden 10 tot 15 millimeter afstand van de wand. Bekijk ook goed hoe je de planken het beste neer kunt leggen. Vaak ligt de vloer het best wanneer je de planken om en om legt. In het geval van een visgraat laminaatvloer is het handig om met een middelste baan te beginnen en vanuit daar verder te werken.

Stap 4: Leg de rest van de laminaatvloer

Als de eerste rij van de laminaatvloer ligt, kun je verder gaan met de andere rijen. Plak de tongen en groeven aan elkaar en tik daarna zachtjes met een rubberen hamer om de verbinding sluitend het te maken. Zorg er altijd voor dat je het laminaat ondersteunt en begin de eerstvolgende rij altijd met een andere plank lengte. Bedenk van tevoren goed of je de planken horizontaal of verticaal wilt leggen voor een optimale en efficiënte indeling van je woonruimte.

Stap 5: Zaag de overgebleven planken

Als de vloer bijna af is, is het tijd om de overgebleven planken in te korten om de laatste rij te vormen. Met behulp van een decoupeerzaag of een laminaatsnijder zaag je de planken op de juiste lengte, waarna je ze samenvoegt met de eerder gelegde rijen. Dit geldt ook voor kleine hoekjes.

Het leggen van een laminaatvloer hoeft geen stressvol en langdurig project te zijn. Door deze stappen te volgen zou dit soepel en snel moeten verlopen. Het belangrijkste is om de juiste laminaatvloer te kiezen die bij jouw inrichting past. Vergeet niet de ondervloer goed voor te bereiden. Deze basis is essentieel voor de levensduur van de vloer. Met een beetje oefening en de juiste tools leg jij makkelijk jouw eigen laminaatvloer en heb je binnen no-time een nieuwe vloer in huis!

Gerelateerde artikelen

Back to top button