Interieur

5 tips voor het inrichtingen van een mooie en functionele werkkamer

Wil jij meer of zelfs volledig gaan thuiswerken? Dan is een fijne werkkamer ideaal, zodat je na een dag werken de deur achter je kunt dichttrekken en ontspannen. Als je werkt vanuit de woonkamer, zul je sneller geneigd zijn nog éven je mails te checken of wat administratie te doen. Een extra ruimte, waar je je prettig voelt en die de functionaliteit biedt om optimaal te kunnen werken, is dus een hele goede optie. We geven vijf tips voor het inrichten van een mooie en functionele werkkamer.

Bureaustoel

In je werkkamer moet je comfortabel en op een gezonde manier lang kunnen werken. Daarom is de bureaustoel die je kiest essentieel. Stijl is mogelijk iets wat je belangrijk vindt om een mooie werkkamer te creëren, maar vergeet het functionele aspect niet. Jouw bureaustoel moet op de juiste plaatsen ondersteuning bieden in je rug en nek. Ook is het belangrijk, dat je je voeten plat op de vloer kunt zetten, en je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden. Kun je een mooie, stijlvolle fauteuil vinden die daarin voldoet, dan is dat prima. Maar kies anders het liefst voor een ergonomische bureaustoel die helemaal in te stellen is op jouw lichaam.

Bureau en licht

Uiteraard heb je een bureau nodig voor je werkkamer. Belangrijk is dat dit bureau voldoende diepte heeft zodat je een armlengte afstand tussen jezelf en je monitor kunt aanhouden. Sowieso is een gevoel van ruimte op je bureau prettig. Daarnaast is de hoogte van het bureaublad van belang. Stel je bureaustoel zo in, dat je armen in een hoek van 90 graden ontspannen op het bureaublad leunen en je ligt naar voren gebogen zit. Let er bij de plaatsing van je bureau op, waar het licht vandaan komt. Je wilt geen licht van achter je monitor in je gezicht, maar je wilt ook geen lichtreflecties van achter je op het scherm.

5 tips voor het inrichtingen van een mooie en functionele werkkamer

Bureaumaterialen en opslagruimte

Natuurlijk is het van groot belang om je werkkamer te voorzien van de juiste bureaumaterialen. Denk aan notitieboeken, ordners, pennen, een rekenmachine en dat soort zaken. Hiervoor heb je vervolgens ook opslagruimte nodig. Het heeft de voorkeur om zo min mogelijk op je bureaublad te laten staan of liggen, omdat dat een rommelige uitstraling geeft die ervoor zorgt dat je ook in je hoofd niet ‘opgeruimd’ bent. Overweeg daarom een ladekastje voor onder je bureau en/of een archiefkast aan te schaffen voor je werkkamer.

Kantoorplanten

Het is een goed idee om je werkkamer te decoreren met groen. Dat geeft de ruimte meteen een prettigere, huiselijkere uitstraling waarin het fijner vertoeven is. Maar planten zijn niet alleen goed voor de uitstraling en sfeer van je werkkamer, maar ook voor het klimaat in de ruimte. Ze kunnen namelijk voor verse zuurstof zorgen en schadelijke stoffen uit de lucht filteren. In een ruimte waarin een computer, een monitor en eventueel ook een printer de hele dag aan staan, is dat geen overbodige luxe. Een beter klimaat heeft een positief effect op jouw mentale en lichamelijke gesteldheid en verse zuurstof helpt je zo om je beter te kunnen concentreren. Geschikte kantoorplanten die niet al te veel verzorging nodig hebben zijn bijvoorbeeld de areca palm, de rhapis excelsa, de ficus robusta en de Dracaena Janet Craig. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze je kunt verwaarlozen.

Extra zitgelegenheid

Heb je relatief veel ruimte in je werkkamer en is er plek over om een extra zitgelegenheid te creëren? Overweeg om deze in te richten met een comfortabele fauteuil of een andere prettige zetel of bank. Zo kun je als je moet nadenken of moet lezen even weg van je bureaustoel voor de afwisseling. Dat is ook voor je lichaam prettiger dan wanneer je de hele dag in dezelfde houding op dezelfde stoel zit. Heb je de ruimte niet voor extra zitgelegenheid? Sta dan regelmatig even op en beweeg een beetje of doe oefeningen, zoals squats of leg swings.

Met een paar handige tips is de werkkamer in een handomdraai aangenaam vertoeven. Houdt de kleuren mooi licht, dat geeft de ruimte een prettige uitstraling. Zo creëer je voor jezelf een mooie en functionele werkplaats met de optimale voorwaarden voor een geslaagde werkdag.

Gerelateerde artikelen

Back to top button