DuurzaamWoontrends

10 tips: ik wil een sedumdak en nu?

Heb jij een toffe schuur of een mooie aanbouw laten plaatsen en wil je daar een sedumdak op aanleggen? Goed idee! Maar waar te beginnen? Want heb je bij de bouw al rekening gehouden met het plaatsen van zo’n groen dak? Grote kans van niet. Gelukkig is er altijd een oplossing. In deze blog nemen wij je in 10 stappen mee richting een mooi bloeiend sedum dak. 

1. Dakconstructie

We beginnen met een feitje over lichtgewicht daken. Vrijwel alle nieuwbouw, inclusief schuurdaken, zijn sterk genoeg om een lichtgewicht sedumdak te dragen. Bovendien is het in veel gevallen zo: kun je lopen op je dak, dan kan het ook sedum dragen. 

Heb je twijfels, doe je er goed aan om een expert in te schakelen. Een lichtgewicht pakket bijvoorbeeld, weegt – wanneer verzadigd – tussen de 45 en 55 kg. Wil je een dikker sedum dak, dan moet je er rekening mee houden dat het dak 85 kg tot 100 kg kan dragen. Dat is nogal een groot verschil. Belangrijk dus om voor je aan een groendak begint uit te zoeken welk gewicht jouw dak kan dragen. 

2. Dakbedekking

Vervolgens is het belangrijk na te denken over wat je als dakbedekking gaat gebruiken. Want wat ligt er nu al op je dak? EPDM bijvoorbeeld is wortelwerend van zichzelf, maar bitumen – wat het meest voorkomt – is dat niet. Dan moet je ook nog rekening houden met zink, wat vaak wordt gebruikt in de dakrand of langs muren. Zinkt heeft namelijk geen goede werking op de zuren van sedum. Het is daarom altijd goed om een grindrand te plaatsen. 

3. Dakrand

Bij sedum pakketten is het gebruikelijk dat wordt weergegeven hoe hoog de totale dikte is. Daarom is het goed om te weten hoe hoog jouw dakrand (trim) is. Voor het mooiste resultaat is het aan te raden om voor een pakket te kiezen dat net wat lager is dan de trim. Je wilt immers voorkomen dat je tegen de lagen van je groene dak opkijkt. 

Daarnaast wil je voorkomen dat los substraat kan wegspoelen. Om dit zo goed mogelijk tegen te gaan, kun je gebruikmaken van scheidingsprofielen. Bij lichtgewicht pakketten en sedumtrays is dit niet per se nodig. Heb je nou helemaal geen dakrand, dan kun je ook een dakrandprofiel bevestigen met een speciale kit.

10 tips: ik wil een sedumdak en nu?

4. Regenwaterafvoer 

Een vaak gehoorde term is ‘mos sedum’, maar dit is niet juist! Sterker nog, mos moet je zoveel als mogelijk voorkomen zodat het het sedum niet kan verdringen. Over het algemeen verschijnt mos op vochtige plekken. Het is daarom aan te raden om op daken waar meer dan 2 cm water op blijft staan, geen sedumdak te plaatsen. Anders wordt het te nat en dat leidt weer tot overmatige mosgroei. 

Belangrijk dus dat het regenwater goed weg kan stromen, maar wel zonder dat er vuil in je afwatering terechtkomt. Dit kun je ondervangen door een bolrooster of een bladvanger te gebruiken. 

5. Situatieschets en subsidie 

Goed, de basisinformatie heb je in de pocket. Dan is het nu tijd voor de afmetingen en een helder plan. Want wat is de binnenmaat van je dak in lengte en breedte? Zijn er obstakels, en zo ja, wat voor? Hoe groot wil je de grindrand maken? Mocht je de mogelijkheid hebben, download dan altijd een schaaltekening. Hiermee maak je supermakkelijk je eigen situatieschets. Niet alleen handig voor de partij waar je je sedum dak gaat aanschaffen, maar ook voor de gemeente waar je woont. Bij een subsidieaanvraag wordt er namelijk vaak naar een situatieschets gevraagd. Twee vliegen in één klap dus. 

6. Vierkante meters 

Om die vierkante meters te berekenen, vermenigvuldig je de lengte met de breedte (4 x 4 = 16 m²). Belangrijk is ook om de omtrek voor de grindrand uit te rekenen. Dit is lengte + lengte + breedte + breedte (4 + 4 + 4 + 4 = 16 meter). Met de resultaten kun je straks heel eenvoudig je folie, beschermdoek, grind en sedumpakket bestellen. Houd wel altijd rekening met snijverlies. Liever bestel je iets te veel, dan dat je te maken krijgt met een dure nalevering. 

10 tips: ik wil een sedumdak en nu?

7. Folie

Bij een bitumen dak is het aan te raden om wortelwerend folie te gebruiken. Deze folie komt op een rol van 4 meter. Bestel je 1 meter, dan ontvang je dus een stuk van 1 x 4 meter, oftewel 4 m². Ook hier is het altijd goed om wat extra te bestellen, gezien je rekening moet houden met een overlap van 50 cm. 

8. Pakket keuze

In principe zou je nu voldoende informatie moeten hebben om een pakket keuze te maken voor het leggen van je eigen sedum dak. De meeste mensen kiezen voor sedum vanwege de groene uitstraling en komen dan al gauw uit bij een lichtgewicht pakket of sedumtrays. Anderen willen juist weer een dikker dak (net zo mooi) en gaan voor het premiumpakket of de Click ’n Go trays. Kom je er niet uit, dan kun je altijd contact opnemen met een expert.

9. Nog meer nodig?

Met alleen een groendak ben je nog niet helemaal klaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van mest? Het blijven plantjes natuurlijk. Zeker na de aanleg helpt het om, naast goed water geven, het dak minimaal 1 keer te bemesten. Wedden dat twee weken later alles er fier bij staat? 

In de basis heb je nu alle informatie die je nodig hebt om een sedumdak te bestellen. Vergeet niet dat alles nog wel op je stoep afgeleverd moet worden. De pakketten worden besteld op pallets per vrachtwagen.

10. Bestel in de webshop

Ja, je leest het goed Je eigen groendak kun je gewoon online bestellen. Ben je, ondanks dit artikel, nog niet helemaal zeker van je zaak? Dan kun je natuurlijk ook eerst een offerte aanvragen. In het geval van een subsidieaanvraag is dat sowieso geen overbodige luxe, gezien sommige gemeenten hierom vragen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button