Woontrends

Zo houd je de warmte buiten de deur

Tijdens de zomer kan de temperatuur in Nederland flink oplopen. Waar we tot jaren geleden vaak niet veel verder kwamen dat een graad of 25, is dit vandaag de dag ruim boven de 30. Uiteraard zal de opwarming van de aarde hier iets mee te maken hebben, maar is het vooral zaak dat we de warmte buiten de deur weten te houden. Omdat niet iedereen de luxe heeft van een airco is huis, is het wel prettig dat je zorgt dat het binnen niet zo ontzettend warm wordt. Nu kun je vaak ‘s avonds de boel wel even later doorwaaien, maar wordt dit alweer een stuk lastiger wanneer het meerdere dagen achter elkaar goed warm is. Het nadeel is dan dat het ook ‘s nachts niet echt afkoelt, waardoor de warmte in huis blijft. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt om de warmte buiten de deur te houden.

Kies voor zon- en regenwering

Bij een zonnescherm denken we vaak alleen aan het tegenhouden van de zon en dat is natuurlijk ook zo, maar wist je dat je ook kunt kiezen voor een combinatie van beide? De meeste zonneschermen zijn namelijk niet heel erg goed bestand tegen water, waardoor het doek vaak een stuk sneller vies wordt en zelfs slijt. Aan te raden is dus om te kiezen voor regenwering, aangezien dit type zonwering ook zorgt voor schaduw en de zon tegenhoudt waardoor het lekker koel blijft in huis. Het enige verschil is, dat dit doek bestendig is tegen regen, waardoor je het dus ook prima kunt laten hangen wanneer het een keer vies weer is buiten.

Houd de ramen en deuren gesloten

Wanneer het buiten warmer is dan buiten, dan trekt de warme lucht heel snel naar binnen. Deze warme lucht vermengt zich namelijk met de koude lucht en voor je het weet is het een graad of 3 warmer in huis. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, is het aan te raden de ramen en deuren goed dicht te houden. Dit doe je in ieder geval totdat het buiten kouder is dan binnen, waarna het verstandig is alles tegen elkaar open te zetten. Zo kun je de warme lucht uit huis laten vermengen met de koude lucht buiten, waardoor het binnen wat sneller afkoelt.

Laat een airco plaatsen

De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen de keuze gemaakt om een airco te laten plaatsen. Helemaal met de steeds warmere zomers, is het dus ook voor jou iets om over na te denken. Het enige is wel dat het ook verstandig is na te denken over zonnepanelen mocht je deze nog niet hebben. Een airco is namelijk niet bepaald energiezuinig en kost dus niet alleen flink wat geld, maar zorgt ook nog eens voor een verhoogde uitstoot. Wanneer je kiest voor zonnepanelen en de energie die de airco verbruikt, volledig zelf opwekt, is het een heel ander verhaal en scheelt het je zelfs geld. Wel is het verstandig om niet in het hoogseizoen een airco te laten plaatsen, maar dit even over de zomermaanden heen te tillen. De kans dat je anders namelijk de hoofdprijs betaalt, is vrij groot.

Gerelateerde artikelen

Back to top button