KlussenOnderhoud & schoonmaken

Zit je nog met asbest? Zo kom je er van af (of niet)

Asbest heeft een negatief imago. Aan de ene kant niet gek, omdat direct contact met asbest allerlei negatieve gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Door het inademen van losse asbestvezels kan je  longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker krijgen. Maar wist je dat asbest in sommige gevallen beter kan blijven liggen? In dit artikel staat alles wat je moet weten over het al dan niet verwijderen van asbest.

Het is niet zo ingewikkeld om informatie over asbest te vinden. De Rijksoverheid neemt asbest heel serieus. Daarom staat op de site van de overheid stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Of wat je niet moet doen. Een pijp of een vensterbank met asbest erin hoeft helemaal niet verwijderd te worden. Als de vezels nog stevig vastzitten en het materiaal onbeschadigd is, is er niks aan de hand.

Wel verwijderen

Voor bovenstaande voorbeelden geldt dat wanneer de materialen wel beschadigd zijn, ze verwijderd moeten worden. Bij asbestdaken zit het anders. Hier kleven gezondheidsrisico’s aan. Regen en wind geselt de daken, waardoor ze vanzelf slijten en (licht) beschadigd raken. En als je vrijgekomen asbestdeeltjes inademt, heb je een probleem.

Aan asbest verwijderen zitten kosten verbonden. Het is niet te zeggen hoe hoog de kosten gaan zijn. Dit verschilt per situatie. Het kan honderden euro’s gaan kosten, maar ook een veelvoud daarvan.

Rapport

Bij het verwijderen van asbest hoort overigens een asbestinventarisatierapport. Dit heb je nodig voordat je kunt beginnen met de verbouwing, renovatie of sloop. Dit geldt voor gebouwen van voor 1 januari 1994. Het is een verslag van de inventarisatie van asbesthoudende materialen in de woning.

Zelf verwijderen

In enkele gevallen mag je zelf asbest van het dak verwijderen. Dit moet je melden bij de gemeente. Zoals gezegd moet je absoluut voorkomen dat je asbestdeeltjes inademt. Deze kunnen vrijkomen als je gaat boren of slijpen. Asbest kan zelfs al vrijkomen als je asbestmateriaal verplaatst.

In het merendeel van de gevallen mag je de verwijdering niet zelf doen. Als je dak groter is dan 35 vierkante meter, als er dakleien op je dak ligt of als er een deel van het dak afgebroken moet worden. Ook als het gaat om asbestmateriaal in het pand of in materiaal van je bedrijf, ben je verplicht een specialist in te schakelen.

Wie betaalt het?

Het is heel simpel. Als je eigenaar bent van het asbestmateriaal, moet je betalen. Dus als het huis met dak vol asbest (of iets anders met asbest) op jouw naam staat, wordt het dokken. Er zijn wat tips om op lange termijn mee te besparen. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Zo ben je meteen klaar voor de toekomst.

Daarnaast zitten de buren vaak in hetzelfde schuitje. Daarom kan je ervoor kiezen om tegelijk de sanering te doen. Dan ben je goedkoper uit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button