Interieur

Waaraan voldoet een goede biljartkeu?

Je zou het misschien niet denken, maar voor de verschillende soorten biljart worden verschillende eisen aan je keu gesteld. Wil je een biljartkeu kopen? Dan moet je precies weten wat voor keu het beste bij jouw favoriete spelsoort past. Het is hoe dan ook belangrijk dat je een biljartkeu prettig vast kunt houden, maar er zijn nog veel meer dingen belangrijk. In dit artikel belichten we de vier verschillende soorten keuen en hun kenmerken.

Biljartkeuen

Soms staan deze bekend als Carambole keuen. Carambole is de versie van biljart die we meestal bedoelen als we het simpelweg over biljart hebben. Een biljartkeu is meestal 140 cm lang en heeft een stevige pomerans (stootdop) van leer. Die is tussen de 11 en 12 millimeter dik. Er zijn geen regels over het gewicht van een biljart keu. Bij vrijspel kun je voor een lichtere keu kiezen terwijl je bij andere spelsoorten juist gaat voor een wat zwaardere keu. Een typisch gewicht ligt tussen de 480 en 510 gram, maar er zijn ook keuen van 470 gram of zelfs 530 gram op de markt.

Poolkeuen

Voor het bekende poolbiljart kiezen mensen vaker een wat zwaardere keu. Het gewicht ligt vaak tussen 540 en 600 gram. Daardoor is die sterker dan een Carambole keu. Over het algemeen is een poolkeu 147 cm lang. Een jumpkeu is korter. Deze is er speciaal om de witte bal over in de weg liggende ballen heen te laten springen. Een jumpkeu is vaak 100 à 120 cm lang. Van een gewone speelkeu is de pomerans vaak wat zachter. De pomerans van een jumpkeu is hard. Van een gewone speelkeu is de stootdop vaak aan de dunnere kant: rond de 12 millimeter. Een jumpkeu heeft al snel een pomerans van 13 millimeter.

Snookerkeuen

Snooker is weer een andere versie van biljart. Hoewel Snooker enigszins aan Pool doet denken, heeft ook een snookerkeu weer haar eigen kenmerken. Bij Snooker mag de keu niet korter zijn dan 91 cm. Als je de keu verticaal vast houdt, met het smalste deel naar boven, is de onderkant van de keu het zwaarst. De pomerans is lichter maar wel redelijk hard en zo’n 10 millimeter dik. Gevorderde spelers spelen vaak met een makkelijk te vervoeren keu die uit vier delen bestaat. Echter is het vaak goedkoper om een basiskeu aan te schaffen, ook wel bekend als een clubkeu. Deze bestaat uit één deel.

8-ball keuen

Het spel 8-ball staat ook wel bekend als blackball. Daarom kun je een 8-ball keu soms ook vinden onder de benaming ‘blackballkeu’. Een 8-ball keu is vrijwel altijd 145 cm lang en weegt meestal zo’n 510 gram. De pomerans is net zo hard als bij een Snookerkeu maar vaak wel wat dunner: 8 millimeter. 

Accessoires bij je keu

Om de biljartkeu fijn te kunnen gebruiken, kopen sommige mensen handschoenen of juist een rubberen handgreep. Het is natuurlijk belangrijk dat je keu lekker in de hand ligt zodat je het potje biljart ook echt wint. Met een keutas of keucase breng je jouw keu overal mee naartoe zonder dat deze beschadigd en er zijn zelfs mensen die aparte pomerans aanschaffen. Als je een keu thuis houdt, dan is een keurek perfect om je keu in op te bergen. Kijk voor alles wat je nodig hebt bij een gespecialiseerde biljartwinkel zoals De Biljartshop, dan weet je zeker dat al jouw spullen aan de eisen voldoen die door biljartverenigingen worden gesteld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button