AccessoiresSlaapkamer

Verzwaringsdekens; must have voor iedere slaapkamer

Daar lig je dan, weer een nacht gevuld met woelen, draaien en constant piekeren. Die collega die zo raar op je voorstel reageerde, dat grote project met een veel te strakke deadline, kinderen waar je zorgen over hebt… De gedachten kunnen groot zijn, maar ook kleine piekermomenten kunnen je slaap flink verstoren. En misschien ben je zelf niet eens de onruststoker, maar heb je een onrustige slaper als partner. Eens een slechte nacht vanwege spanning of zorgen is nog te overzien. Wanneer dit echter vaker voorkomt, kom je in een steeds lastiger te doorbreken cirkel terecht, met alle geestelijke en lichamelijke gevolgen van dien. Lees verder om te ontdekken welke oplossing voor slaapproblemen een verzwaringsdeken kopen biedt.

De gevolgen van langdurig slaap

Gemiddeld genomen hebben we 7 tot 9 uren slaap per nacht nodig. Hierbij is niet alleen het aantal uren slaap belangrijk. Ook de kwaliteit van je slaap bepaalt hoe uitgeslapen je wakker wordt. Wanneer je constant te weinig slaapt, zijn er verschillende negatieve gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zo krijg onder andere last van:

  • Prikkelbaarheid
  • Hogere kans op overspannenheid en een burn-out
  • Hoge bloeddruk
  • Concentratieproblemen
  • Gebrek aan levenslust
  • Emotionele disbalans
  • Lage weerstand

Een verzwaringsdeken voor een goede nachtrust

Het mag duidelijk zijn dat snel inslapen en goed doorslapen heel belangrijk is. Om de onrust uit je lichaam te halen en prikkelvrij te kunnen inslapen, biedt een verzwaringsdeken de uitkomst. Dit is een deken die zwaarder is dan een andere dekens en biedt een gevoel van veiligheid, geborgenheid en ontspanning. Het effect van de verzwaringsdeken is te vergelijken met diepe druk therapie, waarbij de hersenen worden gestimuleerd prikkels op de juiste manier te verwerken. Uiteindelijk ontspant het zenuwstelsel en wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine gestimuleerd. De aanmaak van serotonine en dopamine wordt gestimuleerd waardoor angstgevoelens afnemen en door de verminderde aanmaak van cortisol neemt stress als het ware af.

Het juiste gewicht

Een verzwaringsdeken is doorgaans verkrijgbaar met gewichten van 3 tot 15 kilo. Ga je een Latona Blanket kopen, denk dat zeker niet dat hoe zwaarder de deken is, hoe beter het is. Een te zware deken wordt als onprettig ervaren en zeker voor kinderen is het zelfs onveilig. De gouden regel om het juiste gewicht te bepalen, is voor een deken te kiezen met een gewicht van 10% van je lichaamsgewicht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button