Onderhoud & schoonmaken

Tips voor een onderhoudsvriendelijk huis

Het leven wordt steeds drukker. We werken, hebben een gezin, een sociaal leven en dan ook nog eens het huishouden. Het wordt steeds lastiger om alle ballen in de lucht te houden. Stiekem hebben sommige dingen ook gewoon minder prioriteit. Wie heeft er zin om telkens te klussen en in het huis bezig te zijn als er ook heel veel andere (leukere) dingen zijn die je aandacht vragen? Het is dan ook niet zo gek dat we juist in deze tijd steeds meer naar manieren kijken om ons huis onderhoudsvriendelijker te maken. Maar waar moet je dan aan denken?

Kies voor onderhoudsvrije materialen

Allereerst is het belangrijk om eens kritisch naar de woning te kijken. Wat valt je op? Welke materialen worden er gebruikt? Is er bijvoorbeeld veel houtwerk aanwezig? Dan is het goed om dit als eerste aan te pakken. Want hoe mooi hout van nature ook mag zijn, het levert wel héél veel extra werk op. Het moet bijvoorbeeld jaarlijks geschuurd en geschilderd worden om in goede conditie te blijven. Heb je daar echt geen trek in? Of weet je van jezelf dat je dit vergeet, waardoor je straks al het houtwerk binnen mum van tijd moet vervangen?

Kies dan voor onderhoudsvrije materialen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe kunststof kozijnen. Eenmaal geplaatst, heb je er geen omkijken meer naar. Ze gaan ontzettend lang mee en hoeven niet elk jaar geschilderd te worden. Wil je ook nog eens een extra steentje bijdragen aan het milieu? Kies dan voor kozijnen met een VKG-keurmerk. Dit vertelt iets over de duurzaamheid van het kozijn. Hierbij zijn de onderdelen ook na gebruik bijvoorbeeld volledig recyclebaar.

De tuin

Ben je gezegend met een prachtige tuin? Dan weet je waarschijnlijk ook dat dit heel wat extra werk kan geven. Natuurlijk is het fijn om over extra ruimte te beschikken, te tuinieren en de kinderen te kunnen laten spelen, maar in de meeste gevallen zorgt het ook voor het nodige onderhoud. Pak daarom ook zeker de tuin mee wanneer je het huis onderhoudsarmer wilt maken.

Soms denken mensen dat het helpt om de volledige tuin te bestraten. Geen planten. Helemaal niets. Enkel tegels. Niets is echter minder waar. Waar geen beplanting is, kan namelijk onkruid groeien. Dit geeft veel meer extra werk. Een natuurlijke tuin zorgt daarom voor veel minder onderhoud, dan wanneer je deze volledig betegeld.

Schakel daarom altijd een hovenier in wanneer je de tuin wilt aanpakken. Deze weet precies wat de tuin nodig heeft en hoe je deze zo onderhoudsarm mogelijk kunt maken. Met behulp van de juiste bodembedekkers, planten die ieder jaar weer uit zichzelf terug zullen komen en weinig onderhoud behoeven, voorkom je dat je elk jaar uren in de tuin aan het werk bent. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button