Onderhoud & schoonmaken

Lekkage: wat kan ik doen?

Er is niets zo irritant als een lekkage in je huis. Niet alleen heb je het constante irritante geluid van gedrup, ook kan een lekkage flink beschadigend zijn voor je huis en alles wat er in de buurt van staat. Een simpele emmer onder het gat helpt tijdelijk, maar wanneer jij langdurig last hebt van een lekkage, zul je toch zeker andere stappen moeten nemen. In deze blog leggen we je uit wat jij het best kunt doen wanneer jij hier last van hebt!

1. Schakel een expert in

De eerste belangrijke stap die we iedereen aanraden is om niet zelf blindelings aan de slag te gaan. De kans dat je hiermee het gat vergroot is aanwezig, wat alleen maar extra schade betekent en dus ook extra kosten. In plaats hiervan raden we aan in contact te komen met een specialist. Zij onderzoeken waar het gat zit en weten precies wat er gedaan moet worden om het lek te dichten. Dit kan op verschillende manieren: zo wordt er soms slechts enkel opvulmateriaal gebruikt, maar kan nieuwe dakpannen of een nieuwe schoorsteen ook een goede oplossing zijn.

2. Spullen veilig zetten

Het enige voordeel aan een lekkage is dat het vaak enkel op de bovenverdieping van je huis te merken is. Hierdoor is het niet heel lastig om spullen veilig te stellen, aangezien je ze simpelweg een verdieping naar beneden kunt halen. Hierbij is het wel slim om eerst na te denken wat er eigenlijk allemaal verplaatst moet worden. Metalen en ijzeren goederen kun je in de meeste gevallen namelijk laten staan, maar een houten kast met kleding is wel slim om niet onder het lek te hebben staan, omdat deze niet waterbestendig is. 

3. Woonverzekering afsluiten

Een groot nadeel aan een lekkage is dat deze vaak terugkeert. Een expert kan er naar kijken, maar een gat voor eeuwig dichten is erg lastig. De kans dat jij dus volgend jaar weer met dezelfde schade te maken krijgt, is aanwezig. In dit geval is een goede woonverzekering afsluiten een goede keuze, omdat je hierdoor niet meer zelf je kosten hoeft te betalen. Je betaalt maandelijks een klein bedrag, maar de uiteindelijke kosten van deze waterschade zijn niet langer voor jou. Deze woonverzekering is overigens niet alleen toepasbaar bij lekkage, maar ook bij andere kosten aan je huis, waardoor het altijd een slimme keuze is om deze af te sluiten. 

Succes!

Nu jij weet wat je kunt doen, zal een lekkage jou niet langer het leven zuur maken. Word je er toch door overvallen en zorgt het ervoor dat jij ’s nachts niet kan slapen, dan geven we als laatste tip nog een paar oordopjes. Het irritante gedrup is zo in ieder geval over: de overige stappen van de lekkage regel je morgen wel!

Gerelateerde artikelen

Back to top button