Hypotheek

Hoe wordt de waarde van een huis bepaald tijdens taxatie?

Wanneer je jouw huis in de buurt van IJsselstein wil verkopen moet je weten hoeveel je woning waard is. Daarvoor is een taxatie in IJsselstein nodig. Hoe wordt de waarde eigenlijk bepaald tijdens een taxatie? Daar vertellen we meer over in dit artikel. 

Vergelijkbare verkoopgegevens

Een van de dingen waar een taxateur naar kijkt is vergelijkbare verkoopgegevens. Daarmee wordt bedoeld dat een aankoopmakelaar in Nieuwegein of IJsselstein kijkt naar hoe duur huizen in de buurt zijn. Hierbij wordt gelet op huizen die vergelijkbaar zijn qua grootte, locatie, voorzieningen en leeftijd van de woning. Daardoor wordt het makkelijker om een inschatting te maken van de waarde van jouw woning.

Locatie en buurt

In welke plaats en welke buurt je huis staat is een van de factoren waar naar gekeken wordt bij het taxeren van een huis. Een taxateur kijkt naar de aantrekkelijkheid van de locatie en in de buurt gelegen voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer. 

Voorzieningen van het huis

Vanzelfsprekend zijn de voorzieningen in het huis ook belangrijk voor de waarde ervan. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het huis, het aantal slaapkamers, de staat van onderhoud en eventuele extra voorzieningen. Daarnaast zijn ook de huidige marktomstandigheden belangrijk voor de taxatie. De afgelopen jaren is de huizenmarkt steeds overspannen geweest, waardoor de huizenprijzen hoog waren. Ook wordt hierbij gekeken naar vraag en aanbod van woningen in de omgeving en rentetarieven.

Onderhoud van de woning

Hoeveel onderhoud je woning heeft gehad is van belang bij het bepalen van de waarde van je huis. Daarom is het goed om voor de taxateur komt alvast belangrijke papieren bij elkaar te zoeken. Zodat je de taxateur kunt vertellen wanneer de ketel is vervangen, of je een nieuwe badkamer hebt laten plaatsen of iets anders hebt gedaan om de woning te verbeteren. 

Tijdens de taxatie

De taxateur bekijkt de hele woning en let hierbij op zaken zoals de afwerking van de woning, voorzieningen en aantal kamers. Probeer neutraal te blijven wanneer de taxateur in het huis is. Natuurlijk wil je een zo hoog mogelijke prijs voor je woning, maar de taxateur is niet te beïnvloeden. Wanneer de taxatie afgerond is ontvang je een rapport van de taxateur waarin alle belangrijke onderdelen vermeld staan. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button