Tuin

De juiste graszoden kopen voor jouw tuin: Dat doe je zo!

Ben je van plan om nieuwe graszoden te gaan leggen in je tuin? Graszoden zijn kant-en-klare rollen gras, die door specialisten worden gekweekt en geoogst. Graszoden kopen van hoge kwaliteit is nog niet zo simpel als het misschien lijkt. Er zijn namelijk veel factoren die invloed hebben op de kwaliteit, waaronder de leeftijd en de versheid van de grasmatten. Zorg dat je altijd goed onderzoek doet voordat je ergens graszoden gaat kopen, om een miskoop te voorkomen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten!

Zijn er plastic netten gebruikt bij het kweken van de graszoden? 

Sommige kwekers maken gebruik van plastic netten bij het kweken van graszoden. Die nette zitten dan vergroeid in de graszoden, met als voornaamste doel om voor extra stevigheid te zorgen tijdens het oogsten. Dit is ook een voordeel bij het leggen van de matten. Toch zijn grasmatten met plastic netten erin geen goede matten om in je tuin te leggen. Door de netten hebben de zoden namelijk minder body en hebben ze meer moeite met aangroeien. Daarnaast is het plastic schadelijk voor je bodem, kan het naar boven komen als jij jouw gras wil verticuteren en is de kwaliteit van het gras vaak lager als het vergroeid is met plastic netten. 

Hoe zijn de graszoden bemest?

Een ander aspect om goed op te letten, ga je graszoden kopen, is hoe de zoden bemest zijn. Er zijn veel verschillende soorten mest die kwekers kunnen gebruiken voor de graszoden, maar niet iedere soort is even goed. Vraag de verkoper van de graszoden altijd naar de soort en hoeveelheid bemesting die is gebruikt bij het kweken van de zoden. Sommige grasmatten zijn bemest met kunstmeststoffen, waarvan de zouten het bodemleven kunnen doden. Zoek dus liever naar een kweker die alleen gebruik maakt van organische meststoffen voor het kweken van de graszoden. 

Hoe vers zijn de graszoden? 

Ten slotte is het verstandig om goed te kijken hoe vers de graszoden zijn die je wil kopen. In de periode dat de graszoden opgerold zijn, gaat de kwaliteit ervan namelijk hard achteruit. Je wil dus geen zoden kopen die al te lang opgerold ergens staan. Graszoden zijn over het algemeen geen voorraad product om die reden. Kwekers oogsten in de ochtend vaak de zoden die ze de vorige dag verkocht hebben. Toch zijn er ook kwekers bij die de grasmatten een aantal dagen opgerold laten staan. Die graszoden wil je dus niet kopen, want de kwaliteit is hoogstwaarschijnlijk al sterk afgenomen. Kwekers die hoge kwaliteit bieden, bewaren de zoden tussen het oogsten en het verkopen in een vriezer, zodat ze vers blijven. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button